Hoe kunnen met Epstein-Barr Virus (EBV) geïnfecteerde cellen het immuunsysteem ontregelen en een rol spelen bij multiple sclerose (MS)?

28 maart 2017

BPRC - 1. Hoe kunnen met Epstein-Barr Virus (EBV) geïnfecteerde cellen het immuunsysteem ontregelen en een rol spelen bij multiple sclerose (MS)?

Het is al langer bekend dat er een mogelijk verband bestaat tussen een infectie met EBV en MS. In een marmosetaap model voor MS heeft een infectie met het 'apen-EBV' ook directe gevolgen door cellen te activeren om het eigen lichaam aan te vallen. Onderzoekers van het BPRC hebben nader bestudeerd hoe deze (verkeerde) activatie plaats kan vinden.

Ze ontdekten dat cellen die met EBV geïnfecteerd zijn een groot effect kunnen hebben op de signalen die T-cellen van het immuunsysteem ertoe aan zetten het eigen lichaam aan te vallen. Ook bij andere auto-immuunziektes wordt het lichaam aangevallen door een ontregeld immuunsysteem. Omdat het EBV deze ontregeling kan veroorzaken/versterken is het belangrijk meer te weten te komen over dit proces. Dit werk is gepubliceerd in het blad 'Clinical & Translational Immunology' (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5311918/).