Zorgen over mogelijke verplaatsing apenstudies buiten Europa

23 Aug 2018 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

De afgelopen jaren is bij Europees biomedisch onderzoek steeds minder gewerkt met apen. Die ontwikkeling kan ertoe leiden dat dit soort onderzoek in de toekomst meer buiten Europa gaat plaatsvinden, zoals in China. Vandaag verscheen in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift The Scientist dit artikel over de verplaatsing van apenstudies buiten Europa.

In het artikel maken deskundigen zich zorgen over deze ontwikkeling, die met name wordt veroorzaakt door stijgende kosten, weerstand vanuit de samenleving en toenemende politieke druk.

Politieke maatregelen

De schrijver van dit artikel wijst daarbij op het feit dat in sommige landen, zoals België en Nederland, zelfs al politieke maatregelen zijn genomen om apenstudies te verminderen. Zo is in Nederland besloten dat het aantal apenstudies met veertig procent moet afnemen. Jan Langermans (adjunct-directeur BPRC) geeft in het artikel aan dat BPRC momenteel aan het bekijken is aan welke van de actieve onderzoeksgebieden (van infectie- en chronische ziekten) het instituut de prioriteit zal krijgen. “En hoe we ondertussen in staat blijven om de wetenschappelijke wereld de informatie te blijven verschaffen die zij nodig heeft.”

Lab voor de apenwereld

Langermans doelt op het feit dat BPRC niet alleen eigen onderzoek uitvoert, maar dankzij alle beschikbare kennis en opgeslagen materiaal ook bijdraagt aan onderzoek van andere instanties, van ziekenhuizen en universiteiten tot natuurreservaten en dierentuinen. “Als expertisecentrum op het gebied van primaten onderzoek alsmede virale diagnostiek weten andere organisaties ons vanuit de hele wereld te vinden”, vertelt Langermans. “Naast wetenschappelijk onderzoek aan chronische, ouderdoms-gerelateerde en infectieziekten doen wij ook veel onderzoek ten behoeve van de gezondheid van apen. Zo sturen centra uit de hele wereld bloed naar ons op om te laten vaststellen of er sprake is van (virus)infecties bij hun apen, en zo ja, welke. Zoals het bloed dat van mensen worden afgenomen naar ‘het lab’ gaat. Wij zijn dat lab voor de apenwereld.”