Communicatie

Wetenschappelijke tijdschriften waarin BPRC publicaties worden gepubliceerd

Als wetenschappelijk instituut beschouwt het BPRC het als zijn verantwoordelijkheid om de rest van de wereld te informeren over de activiteiten van het BPRC. Hoe communiceert het BPRC met de rest van de wereld?

Wetenschappelijke publicaties

Het BPRC is een wetenschappelijk instituut en daarom verloopt veel van onze communicatie via de wetenschappelijke literatuur. Nadat een onderzoek of een reeks onderzoeken is voltooid, worden de resultaten naar een wetenschappelijk tijdschrift gestuurd voor publicatie. Voordat het tijdschrift tot publicatie overgaat, worden de resultaten naar onafhankelijke deskundigen gestuurd die het artikel grondig bestuderen en beoordelen op nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Ook beoordelen zij of het werk belangrijk genoeg is om in aanmerking te komen voor publicatie. De wetenschappelijke tijdschriften volgen het advies van de deskundigen en publiceren de resultaten pas wanneer alle belangrijke feiten duidelijk en correct zijn. Uiteraard is nauwkeurigheid van vitaal belang voor resultaten zoals de onderzoeksresultaten van het BPRC, die in de toekomst voor patiënten het verschil tussen leven en dood kunnen uitmaken.

Een overzicht van wat er gepubliceerd wordt in de wetenschappelijke literatuur is te vinden op de PubMed website. Als u een idee wilt krijgen van de bijdragen die het BPRC aan de wetenschap heeft geleverd, bekijkt u de lijst met publicaties van de afgelopen jaren en de lijst met recente resultaten van het instituut.

Wetenschappelijke bijeenkomsten

De wetenschappers van het BPRC onderhouden intensieve contacten met andere wetenschappers in binnen- en buitenland om de resultaten van hun onderzoeken te bespreken. Vaak gebeurt dit in de vorm van presentaties tijdens wetenschappelijke bijeenkomsten. Daarnaast zijn deze bijeenkomsten een uitstekende manier om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen en verbeteringen op het gebied van de wetenschap en de dierenverzorging.

De media

De laatste jaren besteden kranten, televisie en andere media regelmatig aandacht aan wetenschappelijke onderwerpen. Hierbij zijn ook de wetenschappelijke resultaten van het BPRC getoond. Door de grote publieke belangstelling voor het debat over het gebruik van dieren bij wetenschappelijk onderzoek kan het BPRC rekenen op constante media-aandacht. Voor een zo feitelijk mogelijke beeldvorming van het BPRC, hanteert het instituut een open beleid naar de media en onderhoudt het BPRC regelmatige contacten met journalisten in binnen- en buitenland. Ook verzorgt het BPRC regelmatig rondleidingen voor geïnteresseerde groepen en scholen.

Om het publiek nog beter te kunnen laten zien wat in het centrum gebeurt heeft het BPRC ingestemd met het verzoek van VICE. VICE is een jong medium dat documentaires maakt voor het internet. Nieuwsgierig geraakt door de discussie rondom dierproeven en het BPRC, kwam VICE einde 2014 met het verzoek te mogen filmen in het centrum. VICE heeft vervolgens ter plaatse uitgebreid gefilmd. De documentaire kunt u op de site van VICE bekijken door het logo aan te klikken.


VICEDe website van het BPRC

De website van het BPRC is ook bedoeld om niet-wetenschappers inzicht te geven in het werk dat op het BPRC wordt verricht. Als u contact wilt opnemen met het BPRC, raadpleegt u de contactgegevens op deze website. Hebt u vragen of suggesties voor het verbeteren van deze website, dan stellen wij uw reactie zeer op prijs.

Op dit moment bevat de website informatie over de onderzoeksresultaten van de afgelopen jaren en nieuws over recente onderzoeken op het gebied van de verschillende ziekten waaraan wij werken, ontwikkeling en gebruik van alternatieven en van dierwetenschappen.