Verrijking

Image
Liever video's bekijken?

En zien wat we doen om het leven van onze apen zo aangenaam mogelijk te maken? Neem dan een kijkje achter de schermen bij BPRC.

Naar de video's

 

De buitenverblijven zijn grote kooien met voor de apen volop mogelijkheden zich vrij te bewegen en lekker uit te leven. Om die leefomstandigheden te ‘verrijken’ maken ze volop gebruik van de speelmaterialen, zoals brandslangen, zitbalken, ballen, trapezes en spiegels. Onze dierverzorgers zijn zelfs in de prijzen gevallen voor hun inzet om de leefomstandigheden van de apen in het BPRC op hoog niveau te brengen.

Extra aandacht

De kooien in de gebouwen voor experimenten zijn kleiner dan de kooien buiten. De dieren kunnen daar ook niet naar buiten. Toch proberen we ook hier het leven voor de dieren zo aangenaam mogelijk te maken. We huisvesten ze, in duo’s of grotere groepen, in kooien waarin ze een redelijke bewegingsruimte hebben. Daar besteden onze verzorgers extra aandacht aan de dieren, bijvoorbeeld door meer verrijking en extra training.

Voedselverrijking

Belangrijk onderdeel van ons beleid is ook de zogeheten ‘voedselverrijking.’ Dat betekent dat we dieren die in een experimentele faciliteit zitten iedere dag iets nieuws aanbieden, variërend van ijsjes tot voedselpuzzels. In het handboek 'Enrichment Manual for macaques and marmosets' (gemaakt in samenwerking met het EU-project, EUPRIM-NET) hebben we alle vormen van omgevingsverrijking, die we binnen BPRC voor de verschillende apensoorten gebruiken, beschreven en uitgelegd.

Vrijwillige medewerking

BPRC houdt zich al een aantal jaren bezig met diertraining, gericht op vrijwillige medewerking van de dieren. Met als doel experimenten zo soepel en stressvrij mogelijk te laten verlopen. Diertraining is dan ook een wezenlijk onderdeel van ons verrijkingsplan. Dieren die leren meewerken, bijvoorbeeld door een target aan te raken, of uit een spuit te drinken ervaren minder stress tijdens de uitvoering van bepaalde handelingen. Met zogeheten ‘Positive Reinforcement Training (PRT)’ belonen we gewenst gedrag (bijvoorbeeld met pinda’s en rozijnen) en negeren we ongewenst gedrag. Deze zeer effectieve methode is gebaseerd op het natuurlijke vermogen van dieren om te leren door ervaring.

 

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image