Medische beeldvorming
Meer weten over PET-CT techniek binnen het corona vaccin onderzoek?
In het lichaam kijken zonder het open te maken
Medische beeldvorming wordt veel gebruikt in de geneeskunde. Toch is het een relatief nieuwe discipline binnen de proefdierkunde. Medische beeldvorming biedt de mogelijkheid om binnen in het lichaam te kijken zonder het daarvoor open te maken. Voor de dieren betekent dit minder ongerief. En omdat het niet-invasieve technieken zijn, kunnen we de dieren in de tijd volgen. Hierdoor zijn er minder dieren nodig voor een experiment.
Medische beeldvorming past bij uitstek in het programma van de 3V’s en daarom investeerde BPRC de afgelopen jaren in deze technieken. Deze zetten we hieronder uiteen.
Röntgen
Zacht weefsel absorbeert röntgenstralen maar botweefsel niet. Op een röntgenfoto lichten botten daardoor licht op terwijl het zachte weefsel donker is. Röntgen onmisbaar bij de diagnose van botbreuken. Dierenartsen bij BPRC gebruiken röntgen voornamelijk bij gezondheidsbewaking.
Echo
Geluidsgolven weerkaatsen (echo) verschillend op hard en zacht weefsel. Hierdoor kunnen we weefsel en organen in beeld te brengen. Echo is een veelgebruikte techniek om pathologische afwijkingen in beeld te brengen, maar ook bij prenataal onderzoek. BPRC gebruikt echo voor diagnostiek en gezondheidsbewaking maar ook ter ondersteuning bij proefdierkundige handelingen.
Echoscopie
Daar waar gewoon echo-onderzoek met geleidingsgel plaats vindt op de blote huid, is een echoscopie een interne echo. Met een slangetje maakt de camera beelden van binnenuit, bijvoorbeeld bij darmonderzoek. Echoscopie ondersteunt bijvoorbeeld experimentele tuberculose of influenza-onderzoek door in de longen te kunnen kijken.
PET-CT
Röntgen en echo geven anatomische informatie maar zeggen niks over de functie. Met PET-CT kan dat wel. De CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een 'gewone' röntgenfoto. Alleen maakt de CT-scanner dwarsdoorsneden van het lichaam. Alle gefotografeerde plakjes achter elkaar vormen driedimensionaal beeld. Met een radioactieve contrastvloeistof kunnen we specifieke functies in beeld brengen. Afweercellen gebruiken bijvoorbeeld veel energie. Door de bron van de energie, de glucose, te labelen met een radioactieve stof maken we actieve plaatsen van het afweersysteem zichtbaar. PET-CT wordt daarom steeds meer gebruikt om experimenteel proefdieronderzoek te ondersteunen.
FLIR
Een infraroodcamera ziet geen licht maar warmte. Een kenmerk van een afweerreactie is warmte. Met een infraroodcamera kunnen we lokale reacties in beeld brengen, bijvoorbeeld na vaccinatie.