Bonobos show limited genetic variation in intron 2 of MHC class I

18 Aug 2017 | Back to News, Publications and Annual Reports
English

MHC klasse I moleculen spelen een centrale rol in de afweer tegen virussen. De bestudering van het DNA dat codeert voor het MHC kan ons veel leren over de effecten die ziekteverwekkers hebben op ons immuunsysteem.

Eerder bleek dat chimpansees veel minder MHC klasse I varianten bevatten dan de mens. BPRC onderzoekers vonden dat de chimpansee MHC moleculen, qua functie, gelijkenissen vertonen met bepaalde menselijke MHC moleculen die geassocieerd zijn met het onder controle houden van het AIDS virus (HIV-1). Chimpansees kunnen zelf het apen AIDS virus (SIVcpz) als mede ook infecties met HIV-1 onder controle houden. Het lijkt er dan ook op dat, t.o.v. de mens, er in het chimpansee MHC in een ver verleden een selectie is opgetreden. De nu nog levende chimpansees bezitten daardoor MHC varianten die beschermen tegen dit soort virussen.

Bonobos zijn nauw verwant aan chimpansees en zij delen ongeveer 1.5-2 miljoen jaar geleden een gezamenlijke voorouder. De onderzoekers hebben nu, in meer detail, bestudeerd of ook bonobos een beperkte variatie hebben in het MHC klasse I. Daartoe hebben ze de variatie in intron 2 van de bonobo MHC genen vergeleken met de mens en met wat voor de chimpansee gevonden is. Het blijkt dat de MHC genen in bonobos zelfs nog minder intron 2 varianten bevat dan in chimpansees. Dit suggereert dat de selectie in het MHC, beschreven voor chimpansees, al heeft plaatsgevonden in de voorouders van bonobos en chimpansees. Dit werk is gepubliceerd in het blad Immunogenetics.