Algemeen Dagblad bezocht BPRC

20 Jun 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Iedereen beleeft de pandemie op zijn eigen manier. Onderzoeksjournalist Chris van Mersbergen en videojournalist Jelle Akerboom van het Algemeen Dagblad waren benieuwd hoe onderzoekers van BPRC het beleven en kwamen op bezoek.

Voor wie de berichten op onze website volgt is het geen nieuws. BPRC zet apen in tegen de coronacrisis. De ontwikkeling van experimentele vaccins en medicijnen gaat razendsnel, mede omdat wetenschappers leunen op kennis over gelijksoortige virussen zoals SARS en MERS. Maar vaccins en medicijnen voor deze virussen hebben nooit de spreekkamer van de huisarts gehaald.

Voorkomen extra risico proefpersonen

Vaccins en medicijnen zijn bedoeld zijn om mensen te beschermen, of beter te maken. Maar soms kan een vaccin of medicijn een infectie juist erger maken. Dat weten we niet van tevoren. Daarom onderzoeken we dit eerst in proefdieren, om te voorkomen dat proefpersonen straks geen onnodig risico lopen. Eerst in knaagdieren en daarna in dieren die meer op mensen lijken.

Vaccins en medicijnen in apen

Mensen en apen lijken veel op elkaar, hun afweersystemen vertonen sterke gelijkenis. Meerdere onderzoeksgroepen toonden aan dat apen ook geïnfecteerd kunnen worden met het nieuwe coronavirus. Deze combinatie maakt apen bij uitstek geschikt om vaccins en medicijnen te testen tegen dit virus.

Dit, en nog veel meer, vertelden we Chris van Mersbergen. Jelle Akerboom maakte een video. Het artikel en de video kun je zien op de website van het Algemeen Dagblad.

Meehelpen in de strijd tegen het coronavirus?

Wil jij een actieve rol spelen in de ontwikkeling van een medicijn of vaccin tegen het coronavirus? Dat kan. Onze afdeling Virologie zoekt een enthousiaste HLO’er om het team te versterken. Meer informatie over de functie, en hoe je kunt solliciteren, vind je hier.