Hoe we onderzoek doen, de 3V's

Image

 

BPRC onderschrijft het belang van de 3V's (vermindering, verfijning en vervanging). We doen er alles aan het benodigde aantal proefdieren tot het minimum te beperken en het leven van de apen zo aangenaam mogelijk te maken. We voeren ons onderzoek uiteraard zorgvuldig uit binnen de wettelijke kaders van de Wet op de Dierproeven en de Europese richtlijnen.
Daarnaast zijn we een groot voorstander van het gebruik van alternatieven voor dierproeven en beschouwen het ontwikkelen van deze alternatieven als onderdeel van onze missie. Hierbij spelen nieuwe technologieën en verbeterde selectiemethoden een belangrijke rol.

De 3V's: Vermindering Vervanging Verfijning

De 3V's zijn een belangrijke leidraad binnen BPRC.
Zo proberen we meer informatie te halen uit minder dieren, zodat er minder proefdieren nodig zijn (vermindering). Verder steken we veel energie in het zoeken naar mogelijkheden om onderzoek te doen zónder dierproeven (vervanging). Ook besteden we veel aandacht aan ‘ethologisch onderzoek’, in de vorm van observatie en training. Door het observeren van de apen komen we tot nog betere leefomstandigheden en door het trainen van onze dieren proberen we stress zoveel mogelijk te voorkomen (verfijning).

Meer weten:

TO TOP ^ << HOME