Huisvesting

Image
Liever video's bekijken?

En zien wat we doen om het leven van onze apen zo aangenaam mogelijk te maken? Neem dan een kijkje achter de schermen bij BPRC.

Naar de video's

 

Onderzoek met dieren is nodig bij de ontwikkeling van vaccins en medicijnen tegen levensbedreigende en ernstige ziekten wereldwijd. Maar dan wel zo dat de ingezette dieren het zo goed mogelijk hebben.

Zo aangenaam mogelijk

Geboren in dienst van de wetenschap verdienen de dieren een zo goed mogelijk leven. Daar maken we ons elke dag opnieuw hard voor. Zolang dierproeven moeten gebeuren, proberen wij het zo aangenaam mogelijk voor ze te maken. En dat betekent dat ze de mogelijkheid hebben om ‘soort-specifiek’ en natuurlijk gedrag te vertonen. Overigens nemen lang niet alle apen binnen BPRC deel aan onderzoek.

Hoogste normen voor dierenwelzijn

BPRC staat hoog aangeschreven als het gaat om kennis, koloniebeheer, huisvesting en verzorging van de dieren. We passen verfijnde technieken toe om het ongerief van de dieren zo veel mogelijk te beperken en voeren een transparant beleid op het gebied van dierenwelzijn.

Onderzoek naar nog betere zorg en welzijn

De betrouwbaarste onderzoeksresultaten komen tot stand wanneer apen optimaal worden verzorgd en zij de beste veterinaire zorg krijgen. Bovendien zijn er dan minder dieren nodig voor het onderzoek. Zo heeft een van onze dierenartsen onderzocht wat mogelijk is om de veterinaire zorg en welzijn van de apen verder te verbeteren. Denk aan nieuwe verdovings- en narcosemogelijkheden. Lees hier meer over het onderzoek en de resultaten.

Ruime, moderne, sociale leefomgeving

Dankzij een grote investering van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) hebben we (in overleg met dierenwelzijnsexperts!) grote groepskooien kunnen maken voor de fok van de dieren. Zodoende zijn de dierenverblijven compleet vernieuwd. Met als resultaat dat al onze apen in de fok nu in een ruime, moderne, sociale leefomgeving gehuisvest zijn. Naast de grote sociale groepen in de fok heeft BPRC voor de experimentele faciliteiten grote kooien ontwikkeld, waarin dieren altijd sociaal gehuisvest worden. Daarnaast houden onze gedragsdeskundigen zich dagelijks bezig met de huisvesting en samenstelling van de sociale groepen.

 

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image