background

Waar de foto's en video's vandaan komen

Regelmatig circuleren er foto's en video's over BPRC op internet. Waar komen deze vandaan? Wij zochten het voor je uit.

We willen waarschuwen dat er plaatjes en video's tussen zitten die niet prettig zijn om naar te kijken. We hebben ze toch geplaatst omdat we het belangrijk vinden om de juiste informatie over deze plaatjes en video's te geven om een juist beeld te vormen over wat er bij ons gebeurt.

Deel 13: Resusaap krijgt tatoeage

 

WEL BIJ BPRC GEMAAKT

Deze foto is een still uit een van onze video's, over sociale groepen en gezondheidscontroles. De still is te zien op 4:09. Je ziet dat een aap een tatoeage krijgt.

Elke aap krijgt bij ons ieder jaar een gezondheidscontrole. Het is belangrijk dat alle dieren in de kolonie gezond zijn en blijven. Omdat ze hiervoor toch onder lichte verdoving moeten, zetten we meteen een tatoeage als ze die nog niet hebben. Hiervoor krijgen ze extra pijnstilling. Hun ogen blijven trouwens open en ze blijven gewoon knipperen.

Maar waarom een tatoeage?

Het is wettelijk verplicht ervoor te zorgen dat alle dieren identificeerbaar zijn. De chip, die ze ook krijgen, is alleen van dichtbij af te lezen en foto’s of een ketting met een nummerplaatje werken helaas niet. Daarom gebruiken we een tatoeage om dieren op afstand te kunnen herkennen. De tatoeage blijft op de borst het best zichtbaar, omdat ze daar weinig haar hebben.

 

Deel 12: Baby aap met knuffel

 

NIET BIJ BPRC GEMAAKT

Deze foto is een still uit een video gemaakt door PETA. Deze partij claimt dat de foto is gemaakt bij het Wisconsin National Primate Research Center. De still is te zien op 2.26.

 

Deel 11: Activisten met spandoek

 

FOTO 1 NIET BIJ BPRC GEMAAKT

Foto 1 is afkomstig uit een database voor gratis te gebruiken foto’s. Hij is onder andere gebruikt door een website die een film aankondigt van de bioloog David Attenborough.

FOTO 2 WEL BIJ BPRC GEMAAKT

Foto 2 is uit de vorige eeuw: de datum is niet exact te achterhalen. Voorheen stond er een datum op de bewuste foto maar die is verwijderd. Deze foto is gemaakt bij BPRC tijdens een reuma-experiment. BPRC doet al jaren geen reuma-experimenten meer omdat er nu goede behandelingen zijn in de kliniek, met dank aan apenexperimenten. Het gebouw waar deze foto is gemaakt is meer dan 20 jaar geleden gesloopt.

 

Deel 10: Jong aapje krijgt het 'knuffelhormoon' oxytocine toegediend

NIET BIJ BPRC GEMAAKT

 

De foto laat een aapje zien met een inhalatiemasker. Het gaat om onderzoek naar het effect van het 'knuffelhormoon' oxytocine op sociaal gedrag van pasgeboren makaken.

 

Deel 9: aap onder narcose die teruggelegd is in het verblijf

WEL BIJ BPRC GEMAAKT

 

BPRC ontvangt regelmatig journalisten voor een kijkje achter de schermen. Activisten maken daar graag gebruik van. Zo ook door dit plaatje gebruiken. Het komt uit de video van nu.nl op 0:35 sec.

 

Deel 8: gefixeerde aap

NIET BIJ BPRC GEMAAKT

 

We willen vooraf waarschuwen dat deze foto vervelend is om naar te kijken.

Deze foto is niet bij BPRC gemaakt. Na wat speurwerk vonden we een video waar deze foto een still uit is. De video is gemaakt bij Laboratory of Pharmacology and Toxicology (LPT) in Duitsland.

 

Deel 7: foto in het juiste perspectief geplaatst

WEL BIJ BPRC GEMAAKT

 

Foto 1: is een recente foto van een gedeelte van de buitenverblijven, gemaakt vanaf de Lange Kleiweg.

Foto 2: laat zien dat dit een sluis is, die ervoor zorgt dat de apen naar binnen en naar buiten kunnen gaan.

 

Deel 6: aap met implantaat

NIET BIJ BPRC GEMAAKT

 

We willen vooraf waarschuwen dat deze foto vervelend is om naar te kijken.

Deze foto is niet bij BPRC gemaakt. Een dergelijke opstelling is ons niet bekend en we doen geen studies met makaken waarbij een implantaat in de schedel wordt aangebracht. De oorsprong van deze foto op internet is niet te achterhalen.

 

Deel 5: Overleden aap

WEL BIJ BPRC GEMAAKT

 

We willen vooraf waarschuwen dat dit plaatje vervelend is om naar te kijken. Je ziet hier een resusaap die overleden is in de fokgroep.

Uit onze administratie blijkt dat deze aap is overleden op 27 september 1984.
De oorzaak is een natuurlijke dood.

 

Deel 4: foto van veel gebruikte borden tijdens demonstraties met apenfoto's

FOTO 1 NIET BIJ BPRC GEMAAKT

 

Foto 1 is van een jong aapje die op 4 juni 2011 op internet geplaatst door de Japanse fotograaf Masashi Mochida. De foto is onderdeel van een serie over Japanse makaken die tijdens de winter badderen in de warm waterbronnen van de Jigokudani valley in Yamanouchi. Deze foto heeft niks met dierproeven te maken. Bekijk hier de orginele foto.

FOTO 2 WEL BIJ BPRC GEMAAKT

Foto 2 is een video still uit een documentaire over BPRC, gemaakt door Vice in 2015. Een aap die onder lichte narcose is, krijgt een prikje in het ooglid. Het gaat hier om een Mantouxtest. BPRC controleert ieder jaar alle apen (en mensen) op tuberculose. Dit gebeurt bij de dieren tijdens een reguliere gezondheidscontrole, het gaat dus niet om een dierexperiment.
In deze video leggen we uit hoe en waarom we dit doen (vanaf 3.32).

 

Deel 3: foto van onderzoekers die poseren met een aap?

WEL BIJ BPRC GEMAAKT

 

Nee, wat je ziet zijn twee dierverzorgers die betrokken waren bij onderzoek naar denguevirus.

Denguevirus wordt overgebracht door muggen en is een groot medisch probleem in de (sub)tropen. Resusapen zijn bevattelijk voor het virus daarom worden ze ingezet bij onderzoek naar vaccins en medicijnen tegen denguevirus. Bij mensen kan een dengue infectie leiden tot ernstige complicaties. Een van die complicaties is problemen met de bloedstolling. Dit is te herkennen aan onderhuidse puntbloedinkjes.

Wat er hier gebeurt

De verzorgers maakten een foto om de huid van de aap na experimentele dengue-infectie goed te kunnen vergelijken met hoe de huid eruit zag voor de infectie. De aap was onder narcose.

Het betreft een video still uit een documentaire over BPRC, gemaakt door Vice in 2015. Wij raden aan om deze documentaire in zijn geheel te zien voor de juiste context.

 

Deel 2: foto van iemand met handschoenen die een Java-aap vasthoudt

NIET GEMAAKT BIJ BPRC

 

Deze foto circuleert al jaren op internet, wordt veel gebruikt en komt niet bij BPRC vandaan.

Op deze site staat de foto sinds 2010. In die tijd waren er nog geen Java-apen bij BPRC. Onze dierverzorgers dragen ook andere werkkleding.

 

Deel 1: video born to suffer

WEL GEMAAKT BIJ BPRC

 

Deze video is door een buitenlandse dierenarts gemaakt, die bij ons te gast was. Waarschijnlijk met een verborgen camera. Afgezien dat de toegepaste methodiek niet erg netjes is, bevat de bewuste video veel onjuiste informatie en betreft het onder andere opnames in het kader van het gezondheidsbewakingprogramma van onze dieren.

Degene die met de verborgen camera filmde, heeft een compilatie op internet geplaatst. Hierin zijn dingen in een andere context weergegeven. Hieronder volgt een korte toelichting.

Gezondheidscontrole fokkolonie

BPRC heeft een eigen fokkolonie waarin we de dieren in grote sociale groepen onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden huisvesten. Één keer per jaar controleert een dierenarts de gezondheid van alle dieren in de kolonie. Dat betekent dat we alle dieren vangen en onder verdoving een aantal handelingen laten ondergaan. Voor de dieren is dit vervelend en stressvol en daarom onderwerpen we alle dieren van een groep op dezelfde dag aan deze procedure. Soms gebeurt het dat een dier daarbij een verwonding oploopt door een van zijn soortgenoten, of een anusprolaps krijgt. Nadat de dieren alle handelingen hebben ondergaan leggen we ze in hun eigen verblijf terug, zodat ze in een vertrouwde omgeving wakker kunnen worden. Dat is minder vervelend dan dat we ze moeten terugbrengen naar hun groepsverblijf, nadat ze in een kleine onbekende kooi wakker zijn geworden. De dierverzorgers die deze handelingen uitvoeren maken soms een grapje of zingen met de radio mee. Om daarna weer uiterst geconcentreerd verder te gaan met hun werk.

De film toont een euthanasie van een aap in aanwezigheid van andere dieren. Wanneer we dieren in het kader van een experiment moeten euthanaseren , doen we dat altijd in een speciale ruimte. Behalve als er sprake is van een besmettelijke ziekte, dan is dat niet mogelijk, zoals in dit voorbeeld het geval was.

Onze poorten staan open

Dit soort activiteiten weerhouden ons er niet van iedereen met oprechte interesse in ons werk te verwelkomen op ons terrein. En ze uitleg te geven over nut en noodzaak van dierproeven en onze inzet op het gebied van dierenwelzijn.