Ander dieet van invloed op MS-ziekteverloop

08 Nov 2018 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Verandering van het dieet is bij witoorpenseelaapjes (marmoset-apen) van invloed op MS-achtige symptomen. Dat blijkt uit onderzoek van BPRC-wetenschappers naar de verschillen tussen dieren met verschillende diëten.

Marmosets hebben veel gemeen met de mens, waaronder een vergelijkbaar immuunsysteem. Dat maakt ze geschikt als diermodel voor het zoeken naar therapieën tegen ernstige immunologische ziektes, zoals multiple sclerosis (MS).

Mildere MS-achtige symptomen na wijziging in dieet

Heeft een ander dieet gevolgen voor het MS-ziekteverloop? Dat was de centrale vraag van de studie, waarbij de onderzoekers het effect van het oude marmoset-dieet op het MS-verloop vergeleken met het nieuwe dieet. In die periode bleken de marmosets minder vatbaar voor de op MS-lijkende ziekte dan voorheen.

Minder en milder

Marmosets worden meestal geboren als tweelingen. De helft van acht tweelingen hield vast aan het oude dieet, de andere helft kreeg het nieuwe dieet. Om de MS-symptomen op te wekken, kregen de dieren vervolgens een eiwit genaamd MOG toegediend. Driekwart van de dieren op het nieuwe dieet vertoonde ziekteverschijnselen, in tegenstelling tot de groep met het oude dieet, waarbij álle dieren verschijnselen van MS vertoonden. Ook waren de ziekteverschijnselen in de dieren met het nieuwe dieet overwegend milder dan in de andere groep.

Verschillen tussen de apen

Vervolgens zochten de onderzoekers naar verschillen tussen de apen die de verschillende diëten hadden gevolgd. Ze ontdekten dat het immuunsysteem van de dieren met het nieuwe dieet minder was gestimuleerd door het MOG-eiwit dan in de groep dieren met het oude dieet. Ook bleek dat na toediening van MOG in de darmen van de dieren met het nieuwe dieet andere bacteriën aanwezig waren dan in de darmen van de dieren met het oude dieet. Voor de toediening was er geen verschil. Dit wijst op nauwe interacties tussen voeding, darmbacteriën en het immuunsysteem.

Meer onderzoek nodig naar verband tussen voeding en ziekte

Bovenstaand werk laat zien dat verandering van voeding effect kan hebben op verschillende delen van het lichaam, en op die manier mogelijk een ziekteproces kan beïnvloeden. Meer onderzoek is nodig voor meer inzicht in de verbanden tussen de verschillende compartimenten. De marmoset kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Meer weten? Lees het artikel in The Journal of Immunology.