Bloed geven is levens redden

12 Jun 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

14 Juni is het Wereld Bloeddonordag. Een dag om bloeddonoren te bedanken voor hun belangeloze en levensreddende gift. Wist je dat niet al het donorbloed naar de ic’s gaat om patiënten te redden? Donoren kunnen aangeven of hun bloed gebruikt mag worden voor wetenschappelijk onderzoek. En dat is belangrijk. Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven.

Zo worden er ieder jaar 400.000 konijnen gebruikt voor zogenaamde batch to batch testen. Dat zijn dierproeven die wettelijk verplicht zijn. Een kankerpatient die een medicijn krijgt toegediend mag ervan uit gaan dat het vrij is van verontreinigingen. En als je gaat backpacken in India dan wil je dat het buiktyfusvaccin veilig is.

Testen

Alle biologische producten die mensen krijgen ingespoten worden daarom uitvoerig getest. En wanneer een batch vaccins op is, is er een nieuwe nodig. De nieuwe batch wordt dan niet alleen getest op werkzaamheid, maar ook op de eventuele aanwezigheid van verontreinigingen.

Dit laatste kan gebeuren met zogenaamde pyrogeniteit testen. Tijdens het productieproces kunnen bacteriële producten in vaccins of medicijnen terecht komen. Dat is gevaarlijk want ons afweersysteem ziet geen verschil tussen bacteriële producten die per ongeluk in een medicijn zitten en bacteriële producten die afkomstig zijn van een ernstige infectie. Alleen als de producten geen overreactie van het afweersysteem uitlokken mogen ze worden gebruikt in mensen.

Proefdiervrije alternatieven

Van oudsher wordt pyrogeniteit getest in konijnen. En omdat dat al zolang op die manier gebeurt, geldt dat nu als de zogenaamde gouden standaard. Maar er zijn ook proefdiervrije alternatieven.

Om de wettelijk verplichte testen in konijnen te mogen vervangen door proefdiervrije alternatieven moet vaststaan dat de deze minstens zo betrouwbaar zijn. En dat gaat niet zo maar. Daarom heeft de Europese Commissie een aantal wetenschappers bijeengebracht. Het consortium Vac-2-Vac zet zich in om deze proefdiervrije technieken te evalueren en te valideren. Voor een deel doen ze dit dit met witte bloedcellen uit bloed van donoren.

In het Vac-2-Vac consortium werkt ook BPRC mee aan het valideren van proefdiervrije technieken voor batch to batch testen. Wetenschappers van ons instituut stellen proefdiervrije kweekcellen en technieken ter beschikking die kunnen helpen om de pyrogeniteit testen in dieren te vervangen.

Wil jij ook meehelpen aan de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven? Doneer dan bloed en geef toestemming dat het gebruikt mag worden voor wetenschappelijk onderzoek.