BPRC zet nieuwe stap met proefdiervrije innovaties

15 Apr 2019 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

BPRC heeft op het terrein van alternatieve onderzoeksmethodes al veel belangrijke resultaten geboekt. Een nieuwe stap op dit gebied is de proefdiervrije methodiek die onze experts hebben ontwikkeld om onzuiverheden te ontdekken in nieuwe types medicijnen. Onzuiverheden die gevaarlijke bijwerkingen kunnen veroorzaken.

De veiligheid van medicijnen is uiteraard ontzettend belangrijk. Nieuw ontwikkelde ‘biopharmaceutica’ hebben vaak alle voorgeschreven veiligheidstesten met succes doorstaan. Toch komt het met enige regelmaat voor dat ze in de mens een acute ontstekingsreactie – ‘adverse immuunstimulatie (AI)’ - opwekken. Onderzoekers van BPRC hebben samen met onderzoekers van het Leidse Centrum voor humaan medicijnonderzoek (CHDR) geanalyseerd hoe vaak het fout gaat en waarom. Lees hier het volledige artikel.

Nieuwe proefdiervrije methodiek

Wat blijkt: vaak bevatten nieuwe typen medicijnen (biopharmaceutica) minieme hoeveelheden vervuilingen, afkomstig van micro-organismen. Het probleem is dat de voorgeschreven veiligheidstesten uitsluitend gericht zijn op het opsporen van slechts één type vervuiling (endotoxines). Deze testen zien andere vervuilingen over het hoofd, terwijl ze in de patiënt wel degelijk voor gevaarlijke bijwerkingen kunnen zorgen.

De Unit Alternatives van BPRC heeft proefdiervrije methodes ontwikkeld, in de vorm van zogenaamde ‘bioassays’, om aangeboren immuunresponsen te kunnen meten. Deze bioassays zijn wél gevoelig genoeg om dit soort verontreinigingen te kunnen vinden. De schrijvers van het artikel stellen dan ook voor dit type bioassays in te zetten wanneer het tijd is om de veiligheid/zuiverheid van biopharmaceuticals te bepalen.

BPRC staat vooral bekend als primatencentrum en dat zijn we natuurlijk ook. Ons hoofddoel is het oplossen van medische problemen en in dat licht streven ook wij naar zo veel mogelijk proefdiervrij werken. Een van onze opdrachten is dan ook om onderzoek te doen naar het ontwikkelen van alternatieven voor dierproeven. Zeker wanneer deze innovaties kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen of behandelingen voor ernstige ziektes.