Eind vorig jaar was het crisis in New Delhi, waar duizenden resusapen naar verluidt de stad ‘terroriseerden’. Ze trokken mobieltjes en voedsel uit handen, knaagden aan glasvezelkabels en drongen huizen binnen. Een apenkolonie wist zelfs het regeringsgebouw in te komen … Dat is even wat anders dan slingeren aan brandslangen en spelen met autobanden en touwen, zoals ze bij ons doen.
Deze chaos in New Delhi staat niet op zichzelf; in deze Indiase miljoenenstad wonen honderdduizenden resusapen. De overlast die zij veroorzaken is zo oud als de explosieve stedengroei in dit land, waardoor deze apen uit hun natuurlijke omgeving werden verdreven. Bij BPRC weten we alles over resusapen (Macaca mulatta), die het overgrote deel vormen van ons dierenbestand.
Resusapen bij BPRC
In totaal huisvesten we rond de 1.450 dieren, waarvan we per jaar ongeveer 14% inzetten voor onderzoek. De resusapen zijn uniek, omdat ze gekarakteriseerd zijn voor een groot aantal genetische, virologische en immunologische eigenschappen. Dit betekent dat we dieren met zorg voor het juiste type experiment kunnen selecteren. Op die manier is het mogelijk het aantal apen dat nodig is voor een experiment zoveel mogelijk te beperken. In dit proefdierkundig jaarverslag staat met hoeveel dieren we in 2017 hebben gewerkt.
Alle dieren bij BPRC zijn sociaal gehuisvest. We hebben veel aandacht voor verrijking van de leefomgeving. Daarnaast besteden we specifieke aandacht aan diertraining. Daartoe heeft BPRC ervaren diertrainers in dienst, die op hun beurt alle proefdierverzorgers begeleiden in het uitvoeren van diertrainingssessies.
Gedrag en karakter
Resusapen kunnen goed en snel klimmen. Ze leven in sociale groepen, variërend van elf tot zeventig dieren en gemiddeld met twintig dieren. Een groep bestaat uit hoofdzakelijk vrouwen en een paar mannen. Jongen worden door de hele groep opgevoed. Jongetjes verlaten de groep rond hun vierde tot vijfde levensjaar. Dan zwerven ze een aantal jaren met andere mannen in ‘bachelor-groepjes’ rond, voordat ze op zoek gaan naar een andere groep om zich daar voort te planten.
Resusapen zijn agressieve dieren met binnen een groep een strikte rangorde. Heel belangrijk voor hun uiteindelijk gedrag is vooral wat de opgroeiende aap de andere apen in zijn sociale omgeving ziet doen. Daarom vinden wij het heel belangrijk om onze makaken lang, tot minimaal hun vierde jaar, in de geboortegroep te houden, zodat ze het natuurlijke gedrag en leiderschap kunnen afkijken. Learn by example. Zo leren ze de groepsdynamiek kennen en ervaren ze hoe hun vader, moeder en andere volwassen dieren het goede voorbeeld geven. En dan nemen ze gedrag vaak over. Het zijn net mensen.
Nieuwsgierig?
Op deze pagina kom je meer te weten over deze resusapen!
Graag met een groep langskomen voor een kijkje achter de schermen? Mail dan even naar [email protected] onder vermelding van ‘Rondleiding’
Ondertussen nodigen wij graag uit voor het bekijken van deze rondleidingsfilm!