De zoektocht naar een kweekmethode voor de mensenmalaria Plasmodium vivax

07 Feb 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

De op een na belangrijkste veroorzaker van malaria in de mens is de parasiet Plasmodium vivax (P. vivax). De helft van de wereldbevolking is blootgesteld aan deze parasiet en jaarlijks worden meer dan 7 miljoen mensen door deze parasiet ziek.

De ziekte kan ernstig zijn, soms met de dood tot gevolg. Onderzoek naar deze parasiet wordt bemoeilijkt omdat we deze niet kunnen kweken. Daarom gebruiken we de nauw verwante apenmalaria parasiet Plasmodium cynomolgi als model. Tegelijkertijd werken we aan methodes om de mensenparasiet toch te kunnen kweken.

De vivax-parasiet groeit alleen in jonge rode bloedcellen

Het probleem is, dat P. vivax alleen groeit in jonge rode bloedcellen (reticulocyten genaamd). Helaas zijn deze reticulocyten maar in kleine percentages aanwezig in het bloed. Daarom gingen we, in samenwerking met de universiteit van Dresden op zoek naar een bron voor deze cellen. We onderzochten of een cellijn afkomstig van bloedkanker hiervoor geschikt zou kunnen zijn.

Optimalisatie is nog nodig

Eerst moesten we een bloedgroep eiwit in deze cellijn brengen. De parasiet heeft dit namelijk nodig om de cel binnen te dringen. Dat lukte. Er was echter nog een probleem, reticulocyten bevatten een grote kern die in de natuur na rijping verloren gaat. Het bleek beperkt mogelijk om dit proces na te bootsen. Desondanks biedt dit onderzoek nieuwe aanknopingspunten om dit te proces optimaliseren.

Ook het kweekmedium is belangrijk

Naast dit onderzoek hebben we ook de eerder verschenen literatuur op dit gebied bestudeerd. Hieruit blijkt dat niet alleen de rode bloedcel, maar ook het kweekmedium belangrijk is voor de groei van de parasiet.

Meer informatie over ons werk op dit gebied is te vinden in deze publicatie en dit overzichtsartikel.