Echtpaar overlijdt in België aan malaria

16 Oct 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Malaria in België? Dat is niet iets wat je verwacht. Bij malaria denk je aan een tropisch land, ver hier vandaan. Maar in dit geval is het toch echt waar. Een Belgisch echtpaar heeft in België malaria opgelopen en is overleden.

Wij kennen malaria als een zogenaamde importziekte. Nederlanders die ziek worden van malaria hebben het eigenlijk altijd meegenomen vanuit een tropisch (vakantie) land. Zo niet dit Belgische echtpaar, zij zijn namelijk niet op reis geweest. Daarom hebben de Belgische autoriteiten een onderzoek gedaan. Het is de meest logische verklaring dat een besmette malariamug met een vliegtuig is meegereisd vanuit Afrika naar België.

In de buurt van een vliegveld

Het koppel woonde namelijk in de buurt van een vliegveld op ‘vliegbare’ afstand voor de malariamug. Het lijkt er dus op dat de mug met het vliegtuig vanuit Afrika is meegevlogen en daarna bij het echtpaar is terechtgekomen. Gelukkig is dit een uiterst zeldzame samenloop van omstandigheden. Toch komt het zo heel af en toe voor.

‘Amsterdam Airport malaria’

Zo is ook ooit in Nederland, in de nabijheid van Schiphol, iemand besmet geraakt met malaria. Deze persoon had Nederland nog nooit verlaten.  De malariaparasiet is destijds uit het bloed van deze patiënt geïsoleerd en in kweek gebracht. Tot op de dag van vandaag is dit de meest gebruikte en best gekarakteriseerde malariaparasiet in het malaria-onderzoek wereldwijd.

Dodelijk

De tragische gebeurtenis in België laat wel zien hoe dodelijk de malariaparasiet kan zijn. Als de diagnose niet op tijd wordt gesteld kan malaria snel dodelijk zijn, zeker voor mensen die nooit eerder in aanraking zijn geweest met de parasiet.

Moeten we ons nu zorgen maken?

De tropische malariamug komt hier niet voor en kan zich in ons koude weer niet voortplanten. De kans dat de malariamug zich in ons deel van Europa settelt is nihil. Helaas kan de mug dat in tropische landen maar al te goed en leidt dat tot een van de meest dodelijke infectieziektes ter wereld. Reden te meer om hard te werken aan een oplossing. BPRC-onderzoekers dragen graag hieraan hun steentje bij.