Afgelopen week heeft onze viroloog Kinga Böszörményi haar doctorstitel behaald met de verdediging van haar proefschrift getiteld “The importance of nonhuman primates during the SARS-CoV-2 pandemic” in de Agnietenkapel van de Universiteit van Amsterdam.
In haar onderzoek heeft Kinga de cruciale rol van niet-menselijke primaten in de wereldwijde strijd tegen de COVID-19-pandemie onderzocht, waarbij ze het belang van deze diermodellen in de ontwikkeling van vaccins en virologische studies belichtte. Haar werk benadrukt de onmisbare bijdrage van deze modellen bij het bestrijden van een pandemie.
Het opzetten van infectiemodellen
Een betrouwbaar infectiemodel is essentieel om beter te begrijpen hoe het virus zich gedraagt in het lichaam, vooral na de acute fase van de infectie. Hierbij wordt gekeken naar de verspreiding van het virus, de effecten op verschillende organen en het langdurig aanhouden van symptomen. De makaak blijkt een betrouwbaar model om COVID-19 te bestuderen en mogelijke vaccinkandidaten te evalueren. Zo heeft BPRC een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en evaluatie van verschillende vaccins.
Verspreiding van het virus
Het ziektebeeld van COVID-19 staat bekend om infecties in de luchtwegen, waar het virus aanzienlijke schade kan aanrichten. Mede uit onze studies blijkt echter dat het virus ook ontstekingen in de hersenen kan veroorzaken, wat mogelijk langetermijngevolgen heeft en tot neurologische aandoeningen kan leiden. Daarnaast is het levende SARS-CoV-2 virus aangetroffen in het darmkanaal van een geïnfecteerde makaak, wat wijst op mogelijke andere infectieroutes.
Kijken naar de toekomst
Hoewel de COVID-19-pandemie voor velen verleden tijd lijkt, heeft deze wereldwijde infectiegolf nog steeds invloed op ons dagelijks leven. Nieuwe virusvarianten blijven opduiken, wat leidt tot nieuwe infecties, zelfs bij een hoge vaccinatiegraad. Bovendien hebben veel mensen last van de langetermijneffecten van COVID-19, waarover nog weinig bekend is. Makaakmodellen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van vaccins tegen nieuwe varianten en aan het beter begrijpen en bestrijden van long-COVID.