Sommige apen bij ons hebben last van langdurige diarree. Naast infecties kan diarree ook worden veroorzaakt door voeding. Bij apen waarvan we zeker wisten dat ze geen infectie hadden, maar toch last bleven houden van diarree, besloten we hun dieet onder de loep te nemen. Gedurende twee jaar hebben we verschillende soorten voeding geprobeerd en goed bijgehouden of hun ontlasting verbeterde.
Voor elk dieet verzamelden we ontlastingsmonsters en analyseerden deze om het microbioom te onderzoeken – de verzameling van bacteriën en andere micro-organismen in de darmen.
Artificial Intelligence (AI)
We hebben deze enorme hoeveelheid microbioomdata geanalyseerd met behulp van ‘machine learning’, een vorm van kunstmatige intelligentie. Deze techniek hielp ons patronen te ontdekken die anders moeilijk handmatig te vinden zouden zijn. Wat we ontdekten was erg interessant.
Lactose
De apen met diarree bleken een microbioom te hebben dat past bij lactose-intolerantie. Dit betekent dat hun darmen moeite hadden met het verteren van lactose, een suiker dat in melkproducten zit.
Normaal gesproken wordt lactose in de dunne darm door enzymen afgebroken, maar bij lactose-intolerante individuen gebeurt dit niet. De lactose komt dan in de dikke darm terecht, waar het door bacteriën wordt gefermenteerd. De lactose zelf en de fermentatieproducten trekken water aan en hierdoor krijgen de dieren dunne ontlasting.
Aangepast dieet
Uit onze dieetdata bleek ook dat als de apen een dieet kregen zonder lactose, hun diarree aanzienlijk verminderde en in sommige gevallen zelfs helemaal verdween. Net als mensen kunnen apen dus ook gevoelig zijn voor lactose.
Deze bevindingen helpen ons om een dieet te ontwikkelen dat steeds beter aansluit bij de behoeften van de apen, zodat ze gezond blijven en minder last hebben van diarree.
Deze studie is gepubliceerd in Animal Microbiome.