PrEP in resusapen

01 Aug 2019 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

HIV hoeft niet langer een doodvonnis te zijn. Dankzij onderzoek in apen hebben we medicijnen die het virus remmen en de ontwikkeling van aids tegengaan.

Toch blijft het belangrijk om de verspreiding van HIV binnen hoog-risico groepen te voorkomen. Daarom wordt PrEP sinds vandaag bijna gratis verstrekt via de GGD.

HIV en AIDS alleen een probleem in Afrika? Niet echt. Ook in Nederland lopen ongeveer 800 mensen per jaar HIV op. Een relatief nieuw wapen in de strijd tegen HIV is PrEP, ook wel Pre-Expositie Profylaxe genoemd. PrEP is een pil die de kans op HIV infectie verlaagt.

Dit soort medicijnen komen niet zomaar uit de lucht vallen, daar gaat heel wat onderzoek aan vooraf. Al in 1999 waren wetenschappers van BPRC betrokken bij onderzoek dat uiteindelijk heeft geleid tot PrEP.

In die studie werden apen kort na infectie behandeld met Tenofovir. Zolang de dieren het antivirale middel kregen waren ze beschermd tegen infectie. Mede dankzij deze resultaten is Tenofovir verder ontwikkeld en maakt het nu deel uit van zowel de preventieve als therapeutische behandeling van HIV.

Meer lezen over de bakermat van HIV behandeling en preventie? Dat kan hier.