Weer iets geleerd over het immuunsysteem van resusapen!

20 Nov 2017 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

En waarom dat belangrijk is voor aap en mens

We weten sinds vorige week weer iets meer van het immuunsysteem van de resusaap. En dat betekent dat we een klein stapje verder zijn in het bestrijden van bepaalde virussen, zoals het apen hiv-virus. Wat ook weer in het belang is van mensen. Hoe dat zit, leggen we hieronder uit.

Ons immuunsysteem is niet tegen alles opgewassen

Elk mens beschikt over een immuunsysteem, gericht op het doden van ziekteverwekkers nog voor ze schade kunnen aanrichten. Helaas is zelfs dit ingenieuze systeem in ons lichaam niet van nature opgewassen tegen alle virussen. Het lichaam heeft dan therapieën nodig voor een effectieve aanpak van die ziekteverwekkers. Wetenschappelijk onderzoek ligt aan de basis van dit soort therapieën (zoals vaccins).

Hoe we therapieën kunnen ontwikkelen

Het immuunsysteem van de resusaap lijkt erg op dat van de mens. Daarom is dit dier zeer geschikt voor het testen van nieuwe therapieën tegen ziektes als aids. Doel van deze therapieën is de natuurlijke reactie van de aap tegen het virus te versnellen en te versterken. De kunst is dan wel om te leren begrijpen hoe de aap van nature reageert op dit soort virussen. Daarom brengen we stap voor stap onderdelen van het immuunsysteem in kaart. Dit is een zaak van de lange adem, want het systeem is zeer complex. Een legpuzzel van duizenden stukjes.

Nieuw stukje van de puzzel

BPRC-wetenschappers hebben nu een nieuw stukje van de puzzel gelegd en een onderdeel van het immuunsysteem van de resusaap ontrafeld. Een onderdeel dat een rol kan spelen in de verdediging tegen bepaalde virussen, zoals het apen hiv-virus. De BPRC-wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Immunology. Hoe belangrijk hun werk is geweest, blijkt wel uit het feit dat de hoofdredactie het onderzoek uitlicht in het voorwoord van dit magazine.

De details van de studie zijn hier te lezen.

Het stukje van de editors is hier te zien: The Journal of Immunology (0,86 MB)