Alternatief voor ‘prik’ biedt bescherming tegen griep

22 Jan 2019 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Griepvaccins worden vaak ingehaald door de actualiteit. Tegen de tijd dat een effectief griepvaccin beschikbaar is tegen een bepaald virus, is er al een nieuw griepvirus ontstaan dat ongevoelig is voor het vaccin. Probleem is dat het minimaal een half jaar duurt om een vaccin te maken. En dan loop je bij griep dus achter de feiten aan. Kan dat niet sneller?

Ja, door het lichaam zelf aan het werk te zetten. Vanuit die gedachte hebben BPRC-onderzoekers samen met Noorse wetenschappers bekeken of een snellere methode ook bescherming kan bieden tegen griep. En dat onderzoek leidde tot een mooi, hoopgevend resultaat.

Kippeneieren en kweeksystemen overslaan

Even een stap terug, naar de productie van de huidige griepvaccins. Dat proces verloopt zo traag, omdat de vaccins zijn gemaakt van het griepvirus zelf, of van eiwitten van het griepvirus. En dit vindt plaats in kippeneieren of kweeksystemen. Uitgangspunt van de nieuwe, onderzochte methode is dat proces overslaan en het lichaam zelf aan het werk zetten. Het idee is simpel: breng de DNA-code voor het vaccin in cellen van het lichaam en dan zorgt het lichaam voor de rest.

DNA is namelijk makkelijk en snel te produceren. Maar de reactie van het immuunsysteem op zo’n door het lichaam geproduceerd vaccin in mensen en apen is normaal gesproken helaas niet zo sterk. Om die reactie te verbeteren, hebben de onderzoekers aan het DNA-vaccin een extra code meegegeven. Het immuunsysteem kan hierdoor makkelijker het door het lichaam gemaakte eiwit herkennen.

Vaccin zonder prik

Bijkomend, opvallend voordeel van een DNA-vaccin is dat er mogelijk geen prik aan te pas komt. Met een ‘jet injector’ kan de behandelaar onder hoge druk het vaccin in de huid inbrengen. Een pijnloze handeling, die bovendien eventuele infecties door hergebruik van besmette naalden voorkomt. Dit nieuwe DNA-vaccin is met een jet injector getest in resusapen en er waren geen bijwerkingen. Na blootstelling aan het griepvirus bleken de dieren ook nog beschermd te zijn tegen dit virus.

Een mooi resultaat. De onderzoekers willen doorgaan met de ontwikkeling van dit vaccin om het effectief te maken tegen zoveel mogelijk griepvarianten. Dit werk is gepubliceerd in het blad Vaccine.