BPRC beschermt apen tegen het coronavirus

23 Mar 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Java-apen en resusapen zijn gevoelig voor het nieuwe coronavirus, net als mensen. Daarom hebben we eerder deze maand al uitgebreide voorzorgsmaatregelen genomen om onbedoelde infecties te voorkomen.

Even geen rondleidingen

Chinese wetenschappers hebben laten zien dat resusapen bevattelijk zijn voor het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2. Dit biedt mogelijkheden om het virus te bestuderen, maar betekent ook dat we onze dieren moeten beschermen. Naast dat we de richtlijnen van het RIVM volgen doen we nog veel meer. Zo hebben wij helaas moeten besluiten om ons opendeurbeleid tijdelijk aan te passen. Voorlopig zijn er daarom geen rondleidingen en wordt het onderhoud door externe monteurs zoveel mogelijk uitgesteld. Allemaal met als doel de dieren te beschermen tegen SARS-CoV-2-infectie.

Onderzoek naar coronavirus

‘Het virus buiten onze kolonies houden is belangrijk’ aldus onze viroloog Dr. Verschoor. Niet alleen voor de gezondheid van de dieren maar ook voor het SARS-CoV-2-onderzoek. De Chinese studie liet namelijk zien dat resusapen inderdaad kunnen worden geïnfecteerd met het coronavirus, maar dat ze beschermd zijn als ze voor een tweede keer aan het virus worden blootgesteld. Het betekent dat de kans groot is dat mensen de infectie ook maar één keer door kunnen maken.

Op zich is dat goed nieuws maar het mes snijdt aan twee kanten. Als je wilt weten of een vaccin werkt moet je dieren na vaccinatie aan het virus blootstellen. De dieren die al eens aan het virus zijn blootgesteld, kun je niet meer infecteren, dus dan kun je niet zeggen of het vaccin beschermend is. Als een dier eenmaal is geïnfecteerd, kan het dus niet meer worden ingezet voor onderzoek naar het coronavirus.

Gezonde dieren zijn cruciaal voor goed onderzoek.