BPRC beschermt apen tegen het coronavirus

23 Mar 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Java-apen en resusapen zijn gevoelig voor het nieuwe coronavirus, net als mensen. Daarom hebben we uitgebreide voorzorgsmaatregelen genomen om onbedoelde infecties te voorkomen.

Even geen rondleidingen

Chinese wetenschappers hebben laten zien dat resusapen bevattelijk zijn voor het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2. Dit biedt mogelijkheden om het virus te bestuderen, maar betekent ook dat we onze dieren moeten beschermen. Naast dat we de richtlijnen van het RIVM volgen doen we nog veel meer. Zo hebben wij helaas moeten besluiten om ons opendeurbeleid tijdelijk aan te passen. Voorlopig zijn er daarom geen rondleidingen en wordt het onderhoud door externe monteurs zoveel mogelijk uitgesteld. Allemaal met als doel de dieren te beschermen tegen SARS-CoV-2-infectie.

Onderzoek naar coronavirus

‘Het virus buiten onze kolonies houden is belangrijk’ aldus onze viroloog Dr. Verschoor. Niet alleen voor de gezondheid van de dieren maar ook voor het SARS-CoV-2-onderzoek. Het is niet duidelijk wat de gevolgen voor de dieren en het onderzoek zijn als ze al een SARS-CoV-2 infectie hebben gehad.

Als je wilt weten of een vaccin werkt moet je dieren na vaccinatie aan het virus blootstellen. De dieren die al eens aan het virus zijn blootgesteld, hebben al een mate van afweer opgebouwd, dus dan kun je niet meer goed bepalen hoe beschermend het vaccin is. Alhoewel veel mensen ook al eens besmet zijn geweest en je het effect hiervan ook in apen kunt onderzoeken, moet dit laatste gebeuren onder gecontroleerde omstandigheden. Hierbij weet je precies wanneer en waarmee een dier besmet is geraakt. Bij een ongecontroleerde besmetting in de kolonie hebben we deze controle niet. Daarom blijven we erg voorzichtig met de toegang tot onze dieren.

Gezonde dieren zijn cruciaal voor goed onderzoek.

Dit artikel is bijgewerkt op 1 maart 2022