Samen tegen corona
Alleen samen krijgen we het coronavirus eronder. Daarom hebben onderzoekers van het ErasmusMC in Rotterdam en BPRC in Rijswijk de handen ineengeslagen. Met als resultaat het eerste Europese SARS-CoV-2-infectiemodel in makaken.
Dit model biedt (internationale) wetenschappers de mogelijkheid hun experimentele vaccins en medicijnen te evalueren.
Experimentele infectie van Java-apen
Onderzoekers van het ErasmusMC werken al jaren aan coronavirussen. Eerder toonden zij aan dat apen bevattelijk zijn voor andere verwante coronavirussen, zoals MERS en SARS. En nu dus ook voor SARS-CoV-2, de veroorzaker van COVID-19.
Onder strenge veiligheidsmaatregelen werden de dieren blootgesteld aan het coronavirus. Na infectie vertoonden zij geen uiterlijke symptomen van ziekte, maar de onderzoekers toonden het virus wel aan in neus- en keelvocht, in een enkel geval zelfs tot veertien dagen na infectie. Daarnaast troffen ze het virus aan in de longen, darmen en in de milt.
Meer longschade door SARS-CoV-2 dan door MERS
Nader onderzoek van de longen liet vochtophoping zien, en schade aan de longblaasjes. Om een beter beeld te krijgen, vergeleken we de longschade in de Java-apen met de schade veroorzaakt door MERS. De longen van de SARS-CoV-2-geïnfecteerde dieren waren meer aangetast dan die van MERS-geïnfecteerde apen.
Het onderzoek in Java-apen bewijst dat een infectie met SARS-CoV-2 inderdaad kan leiden tot een longziekte, vergelijkbaar met COVID-19 bij de mens. Hiermee laten we zien dat Java-apen inzetbaar zijn om nieuwe medicijnen en experimentele vaccins te testen in de strijd tegen de SARS-CoV-2-pandemie.