BPRC in het nieuws

01 Apr 2019 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Het NOS Journaal en het Jeugdjournaal zonden afgelopen vrijdag 29 maart een nieuwsitem uit over dierproeven. Ze kwamen hiervoor langs bij BPRC. De aanleiding was het nieuws dat het aantal dierproeven de komende jaren stapsgewijs afneemt.

Onze directeur Ronald Bontrop vertelde op het lab waarom studies met apen nodig zijn om mensenlevens te kunnen redden. “Die proeven zijn belangrijk voor de ontwikkeling van medicijnen tegen ernstige ziektes zoals aids, tuberculose en malaria.”

Proefdieren nog steeds nodig

Speciaal voor het Jeugdjournaal legde Ronald uit dat apen erg veel lijken op mensen. “Apen zijn gevoelig voor dezelfde ziekteverwekkers. En daarom doe je met apen proeven die je niet met mensen wilt doen en die je niet met muizen kunt doen. We doen hier dierproeven waar nog geen alternatieven voor bestaan. Je kunt dierproeven dus niet achterwege laten. Je moet een vaccin of geneesmiddel een keer testen op werkzaamheid en veiligheid.”

Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaf aan dat ze niet alle proeven met apen wil verbieden. “We moeten ook kijken naar de risico’s. We hebben een aantal proeven nodig voor bijvoorbeeld gevaarlijke infectieziektes. Er wordt hard gewerkt aan alternatieven. Helaas kunnen we voorlopig nog niet zonder proefdieren.”

“Vaak als je een goed medicijn gaat testen en het blijkt niet te werken, is dat heel vervelend”, legde Ronald voor de camera uit. “De keerzijde is dat je wel een medicijn uit de pijplijn haalt dat nog niet veilig is.”

Verminderen van het aantal dierproeven

Het NOS Journaal meldde dat alle dieren bij BPRC worden geboren uit een eigen fokkolonie met ruim 1.400 dieren. Het aantal medische proeven met apen gaat de komende jaren stapsgewijs omlaag. BPRC heeft met minister Van Engelshoven afgesproken het aantal dierproeven in een periode van vijf jaar terug te brengen tot minder dan 150 per jaar. Dat is een vermindering van veertig procent. Bovendien gaat BPRC de inspanningen op het gebied van alternatieven en proefdiervrije technieken verhogen.

Bekijk hier de uitzending van het NOS journaal (van 7:31 tot 9:17) en van het Jeugdjournaal.