Ceppellini Award voor BPRC directeur Ronald Bontrop

01 May 2023 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Elk jaar krijgt een vooraanstaand onderzoeker die substantieel heeft bijgedragen aan de immunogenetica een onderscheiding. Dit jaar was het de eer aan onze directeur Ronald Bontrop. Ronald opende het EFI congres 2023 met het geven van de Ceppellini Lecture.

Met het geven van deze lecture en het krijgen van Ceppellini Award is Ronalds werk, en dat van BPRC als instituut, bekroond met een groot internationaal podium.

Ruggero Ceppellini

De prijs is vernoemd naar Ruggero Ceppellini, een Italiaanse geneticus die veel heeft bijgedragen aan de ontdekkingen rondom bloedgroepen, immunoglobulines en het HLA systeem. In 1988 was immunoloog Jon van Rood de eerste winnaar van deze prestigieuze prijs.

EFI

EFI staat voor ‘European Federation of Immunogenetics and Histocompatibility’. Deze federatie werd in 1985 opgericht om het onderzoek in dit veld te promoten. Sindsdien zet de EFI de standaarden voor deze specialistische laboratoria en ondersteunt klinische toepassingen op het gebied van immunogenetica. Elk jaar vindt het EFI congres plaats ergens in Europa, dit jaar in Nantes, Frankrijk.