Cum laude doctorstitel voor BPRC-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht

05 Nov 2021 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Na een succesvolle verdediging van zijn proefschrift ‘KIR gene complexity in primates’ behaalde Jesse Bruijnesteijn op 3 november cum laude zijn doctorstitel.

Ons lichaam bevat een heel divers arsenaal aan gereedschappen om ziekteverwekkers en maligne cellen te lijf te gaan. Zogenaamde ‘Natural killer (NK)’ cellen vormen een belangrijke vroege verdedigingslinie van het immuunsysteem. Op deze cellen zitten ‘killer cell immunoglobulin-like receptoren (KIR), die voor herkenning van bijvoorbeeld geïnfecteerde cellen kunnen zorgen en deze cellen kunnen opruimen dan wel de afweerrespons kunnen (bij)sturen.

De code van het afweersysteem

Het immuunsysteem van ieder individu is zo goed als uniek en zit heel complex in elkaar en het is dan ook niet makkelijk om de genetische code, die de basis vormt voor dit systeem, in kaart te brengen. Toch is het belangrijk de code te kraken, omdat we op die manier beter kunnen begrijpen hoe het lichaam zich wapent tegen ziektekiemen. Dit is zeker ook belangrijk bij diermodellen, omdat het ook helpt in de ontwikkeling van nieuwe therapieën.

Knippen en puzzelen

Het werk van Jesse was erop gericht om de genetische code van het KIR systeem op een goedkope en snelle manier te ontrafelen. Om dit mogelijk te maken heeft hij een geavanceerde ‘knip-en-plak’ methode ontwikkeld waarbij de KIR gebieden geoormerkt werden. Vervolgens kon de code van de complexe KIR gebieden met behulp van een speciaal apparaat worden bepaald.

De computer is onmisbaar

Deze techniek maakt het dus mogelijk om de codes te bepalen, maar vervolgens moet de enorme hoeveelheid gegevens worden geanalyseerd. Er moet namelijk worden uitgezocht hoe de stukken codes in elkaar passen en wat de betekenis ervan is. Bij dit uitdagende puzzelwerk is de computer onmisbaar.

De KIR-code gekraakt

Het werk van Jesse leidde niet alleen tot de ontwikkeling van nieuwe technologieën, maar ook tot meer kennis over het KIR systeem in mens en aap. Het proefschrift van Jesse brengt de grote complexiteit/diversiteit van het KIR systeem aan het licht. Al met al, een bijzondere prestatie, die dan ook werd gehonoreerd door de doctorstitel cum laude toe te kennen.