DALAS Themadagen voor diertraining bij BPRC

19 Apr 2023 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

BPRC is gespecialiseerd in biomedisch en gedragsonderzoek, waarbij dierenwelzijn centraal staat. Zo zorgen wij voor sociale huisvesting en allerlei verrijking om natuurlijke gedragingen te stimuleren. Daarnaast zijn onze diertrainers en dierverzorgers continue bezig om de apen voor te bereiden op handelingen die tijdens de onderzoeksfase verricht worden, zoals het toedienen van medicatie of het afnemen van bloed.

Door de dieren te trainen zullen zij minder stress ervaren wanneer ze een behandeling ondergaan, wat fijn is voor het dier zelf, maar ook zorgt dit voor betrouwbaardere metingen. Één tot tweemaal per jaar komen professionals van verschillende proefdierinstituten samen om op een interactieve manier van elkaar te leren: de DALAS Themadagen.

Trotse gastheer

DALAS is de afkorting van Dutch Association for Laboratory Animal Science en dit jaar was BPRC de trotse gastheer van twee themadagen. Tijdens een themadag wordt een specifiek onderwerp uitgelicht om DALAS-leden uit het hele land te onderwijzen en inspireren. Deze jaarlijkse evenementen zijn kleinschalig en interactief van opzet, met maximaal 30 deelnemers.

Tijdens afgelopen themadagen is een breed scala aan diersoorten voorbijgekomen, waarbij het belang van diertraining centraal stond. Zo werden verschillende vraagstellingen behandeld, zoals: “Hoe zet je een goed trainingsprogramma op?”, “Hoe onderwijs je het trainingspersoneel?” en “Wat zijn de voordelen van diertrainingen?”. Daarnaast was er genoeg tijd om ook zelf aan de slag te gaan tijdens workshops die georganiseerd werden door het diertrainersteam van BPRC.

BPRC heeft een vast team van diertrainers in dienst, en alle dierverzorgers worden opgeleid om dieren te trainen, wat een unieke situatie is in vergelijking tot andere instituten. Sinds 2009 wordt het trainingsprogramma voor onze dieren toegepast en blijven we het programma innoveren aan de hand van nieuwe inzichten. Hierdoor heeft BPRC veel ervaring met het trainen van dieren én mensen, wat bijdraagt aan zowel het dierenwelzijn als de wetenschap.