Een kijkje in het coronalab

01 Apr 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Net als veel andere universiteiten en instituten doet ook BPRC onderzoek naar corona. In dit bericht leggen we in het kort uit waarom corona-onderzoek zo belangrijk is. Tevens geven we een kijkje in ons coronalab.

Zoals gezegd zijn over de hele wereld specialisten bezig om vaccins en medicijnen te ontwikkelen. Om zeker te weten of deze vaccins en medicijnen doen wat we denken dat ze doen, is meer onderzoek nodig. Eerst in kweekschaaltjes en daarna in proefdieren. Want mensen die doodziek op de ic liggen kun je niet ook nog eens blootstellen aan de mogelijke gevaren van een experimenteel medicijn.

Veiligheid op de labs

Daarom werkt BPRC aan het coronavirus. In laboratoria die speciaal gebouwd zijn voor dit soort gevaarlijke virussen. Alle lucht die vanuit het lab naar buiten gaat wordt eerst gefilterd door een hepa-filter. Die houden hele kleine deeltjes tegen, zo klein dat zelfs virussen er niet doorheen kunnen. De mensen op het lab werken met grote hoeveelheden virus. Zij moeten zichzelf natuurlijk ook beschermen. Daarom dragen zij beschermende pakken en een luchtmasker. De lucht die ze inademen wordt ook eerst gefilterd. Dit gaat via kleine hepa-filters die aan een gordel om de heup hangen.

Zes deuren zitten er tussen de buitenlucht en het laboratorium waar we onderzoek doen naar het coronavirus. Bij sommige deuren voel je een klein beetje drukverschil. Die onderdruk zorgt ervoor dat er geen lucht naar buiten gaat maar dat er altijd lucht naar binnen wordt gezogen. De virussen blijven zo op het lab en kunnen niet naar buiten.

Grondig vaccinonderzoek belangrijk

Binnenkort gaan de eerste vaccin-experimenten van start. Wij zijn nu bezig met de voorbereidingen. Maar omdat het coronavirus echt een nieuw virus is, is dat best veel werk. Wat wil je precies onderzoeken? In ieder geval of een vaccin veilig is en of het werkt. Maar hoe definieer je dat? In het beste geval beschermt een vaccin tegen infectie en tegen ziekte. Maar wat als de eerste experimentele vaccins straks niet tegen infectie beschermen maar wel tegen ziekte? Gaat zo’n vaccin dan in de prullenbak? Het is aan ons om dat echt goed te onderzoeken. En dat kan helaas nog steeds niet alleen in een kweekschaaltje.
 
Een nieuw virus brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Om de werking van experimentele vaccins en medicijnen straks goed te kunnen beoordelen onderzoeken we bloedmonsters en uitstrijkjes van de dieren. De bloedmonsters testen we op antistoffen en de uitstrijkjes op het virus. De combinatie van deze twee testen geeft veel informatie. Een goed werkend vaccin zal bijvoorbeeld het afweersysteem activeren waardoor er wel antistoffen, maar geen virus, gevonden kan worden. BPRC ontwikkelt testen die specifiek zijn voor onderzoek in apen.

In dit filmpje laten we zien hoe ons coronalab eruit ziet en hoe we met het virus werken.