Een mogelijk nieuw vaccin tegen vivax malaria

05 Mar 2024 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Het eerste vaccin tegen malaria tropica, de dodelijke vorm van malaria, is op de markt. Intussen wordt er ook gewerkt aan vaccins tegen andere vormen van malaria, zoals Plasmodium vivax. Ondanks dat P. vivax een mildere vorm van malaria is, veroorzaakt het nog steeds veel ellende. Het uiteindelijke doel is om alle vormen van humane malariaparasieten uit te roeien.

Samen met onderzoekers in Australië hebben we een mogelijk nieuw vaccin tegen P. vivax onderzocht. Dit vaccin is gericht tegen een eiwit dat betrokken is bij de infiltratie van de parasiet in de rode bloedcel. We hebben een mix van drie sterk op elkaar lijkende varianten van dit eiwit gebruikt om ervoor te zorgen dat het vaccin werkt tegen alle natuurlijke variaties van het eiwit.

Hoopgevend

De samenstelling van het vaccin lijkt veelbelovend. De antilichamen die dit vaccin opwekt remmen het binnengaan van de malariaparasiet in de rode bloedcel. Bovendien zijn de antilichaamspiegels hoog tegen meerdere variaties van het eiwit. Verdere studies zullen uitwijzen of het mengsel van deze drie eiwitten verder ontwikkeld kan worden als vaccin tegen P. vivax.

Dit werk is gepubliceerd in Science Direct.