Een pil uit een 3D printer helpt onderzoek naar de darmflora

16 Aug 2019 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

In televisiereclames noemen ze het de darmflora maar wetenschappers hebben het liever over het microbioom. In beide gevallen gaat het over de bacteriën die zich in onze darmen bevinden. Met behulp van een pil uit de 3D printer is het gelukt om het microbioom van apen en varkens in kaart te brengen.

Er is de laatste jaren veel medische belangstelling voor het microbioom. Deze bacteriën in de darm helpen ons niet alleen bij het verteren van voedsel maar spelen ook een rol in het afweersysteem. In een gezonde darm zitten meer dan 1000 verschillende soorten bacteriën. Net als een vingerafdruk is het microbioom voor iedereen uniek.

Ons microbioom verandert

In tegenstelling tot onze vingerafdruk is ons microbioom niet ons hele leven hetzelfde. Voeding, antibiotica gebruik, leefstijl en hygiene zijn zomaar een paar factoren die de samenstelling kunnen beïnvoeden. Verstoringen in het microbioom kunnen zowel oorzaak als gevolg zijn van een ziekte. Om deze relatie goed te kunnen onderzoeken moeten we monsters nemen van het microbioom.

Monsters nemen uit de hele darm

Een poepmonster nemen is niet zo moeilijk. Maar onze darmen zijn 6,5 meter lang en de bacteriële samenstelling is niet overal hetzelfde. Om een goed beeld te krijgen van de bacteriën die dieper in de darmen zitten hebben wetenschappers van Tufts Universiteit in Massachussets een speciale pil gemaakt met een 3D printer.

Nadat de pil is ingeslikt volgt het precies zelfde weg als ons voedsel, alleen in plaats van verteerd te worden verzamelt de pil monsters tijdens zijn reis. Dankzij piepkleine kanaaltjes pikt de pil materiaal op vanuit de hele darm en aan het einde van de reis wordt de pil gewoon uitgepoept. De verzamelde bacteriën kunnen op het lab worden onderzocht.

Eerste successen

Wetenschappers van BPRC hebben de pil nu samen met de Universiteit van Utrecht en de Universidade Estadual Paulista getest. De niet-invasieve methode is met succes gebruikt om de darmflora van apen en varkens in kaart te brengen. Mogelijk kunnen we de pil in de toekomst gebruiken om het microbioom van de mens te bestuderen zodat we meer kunnen leren over de relatie tussen de bacteriën in de darm en ziektes.

Meer lezen over deze boeiende ontwikkelingen? Kijk dan op Advanced Intelligent Systems.