Experimentele medicijnen van Donald Trump getest in apen

16 Oct 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Je kon er de afgelopen weken niet omheen. De Amerikaanse president Donald Trump lag voor behandeling van covid-19 in het ziekenhuis. Daar kreeg hij, onder andere, een cocktail van antilichamen die in alle mediaberichten bestempeld werd als veelbelovend. Veelbelovend dankzij gegevens van experimenten met apen en goudhamsters.

Voordat experimentele medicijnen getest mogen worden in mensen hebben ze al een lange weg afgelegd. Zo ook de twee antilichamen die in de presidentiële cocktail zaten. De antilichamen werden gevonden in herstellende COVID-19 patiënten en nagemaakt in muizen. In kweekschaaltjes toonden de onderzoekers vervolgens aan dat de nagemaakte antilichamen aan het virus binden en kunnen voorkomen dat virusdeeltjes nieuwe cellen infecteren.

Studies met apen en goudhamsters

De volgende stap was om te onderzoeken of dit ook in het lichaam zo werkt. Daarvoor zijn proefdieren nodig die bevattelijk zijn voor het virus. De onderzoekers hebben gekozen voor twee verschillende proefdiermodellen. Goudhamsters en apen. Goudhamsters worden ernstig ziek na infectie met SARS-CoV-2, het virus dat covid-19 veroorzaakt. Het virus zorgt voor veel gewichtsverlies in deze diertjes en schade aan de longen. Resusapen werden ingezet omdat ze slechts milde ziekteverschijnselen vertonen en daarom vergelijkbaar zijn met mensen die milde covid-19 symptomen laten zien.

Veelbelovend medicijn tegen covid-19

Zowel in goudhamsters als in resusapen waren de resultaten veelbelovend. In dieren die de antilichaam cocktail kregen werd minder virus teruggevonden in de luchtwegen en waren de ziekteverschijnselen milder.

Het hele onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Science en is vrij toegankelijk.