Genetische code van de apen malariaparasiet ontcijferd

18 Aug 2017 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Plasmodium cynomolgi (P. cynomolgi) is nauw verwant aan de mensen malariaparasiet Plasmodium vivax. Deze parasiet veroorzaakt jaarlijks miljoenen ernstige ziektegevallen in endemische gebieden.

Vivax malaria is moeilijk te behandelen omdat de parasiet slapende stadia in de lever vormt die na verloop van langere tijd opnieuw een infectie kunnen veroorzaken. Er bestaat slechts één geneesmiddel tegen deze vorm van malaria. Dit middel kan vanwege ernstige bijwerkingen vaak niet worden gebruikt. Daarom is men naarstig op zoek naar nieuwe middelen.

De slapende malariaparasietvorm komt alleen in sommige mensen- en apenmalariaparasieten voor. Een van de weinig manieren om dit type malaria te bestuderen is dan ook door gebruik te maken van de apenmalaria P. cynomolgi. Voor dit onderzoek is meer begrip van de parasiet essentieel.

BPRC wetenschappers hebben in samenwerking met een engelse onderzoeksgroep de genetische code van P. cynomolgi tot in detail in kaart gebracht. Dit werk, beschreven in het online journal Wellcome Open Research, geeft niet alleen nieuwe inzichten in de samenstelling van deze parasiet, maar is ook heel nuttig bij het onderzoek dat gebruik maakt van deze parasiet als model voor de mensenmalaria P. vivax.