Jan Langermans aanvaardt ambt als hoogleraar Universiteit Utrecht

08 Oct 2019 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

In de volle Aula van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht heeft Dr. Jan A.M. Langermans officieel zijn ambt aanvaard als bijzonder hoogleraar in de faculteit Diergeneeskunde, in het vakgebied ‘Welzijn van proefdieren.’

Langermans is tevens adjunct-directeur bij BPRC en bekleedt de functie van hoogleraar sinds 1 november 2018. Hij hield gisteren zijn ‘oratie’, ten overstaan van enkele honderden belangstellenden; van vakgenoten en collega’s tot vrienden en familie.

Proefdierenwelzijn in historische context

In deze inaugurele rede, in de academische wereld gebruikelijk bij dit soort benoemingen, vertelde Langermans een bevlogen, toegankelijk verhaal over het belang van onderzoek naar en transparantie over proefdierenwelzijn. Onder de titel ‘Dierenwelzijn achter wetenschap, en wetenschap achter dierenwelzijn: verantwoord gebruik van proefdieren’ schetste hij de historische context van dierproeven in het algemeen en ontvouwde hij zijn visie op het gebied van proefdierenwelzijn.    

Nieuwe leerstoel

‘Welzijn van Proefdieren’ is een nieuwe ‘leerstoel’ bij het departement Dier in Wetenschap en Maatschappij van de faculteit Diergeneeskunde. Langermans is en blijft werkzaam bij BPRC en is een dag in de week in Utrecht aanwezig om ‘zijn visie over het welzijn van proefdieren te kunnen verbreden en uitdragen’.

Lees hier het vorige nieuwsbericht (met uitgebreide informatie) over de benoeming van Jan Langermans als bijzonder hoogleraar Welzijn van Proefdieren.