Kunnen we voorspellen wanneer een vaccin tegen malaria beschermt?

19 May 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Voor malaria bestaat helaas nog geen vaccin dat in alle gevallen bescherming biedt. Het meest vergevorderde vaccin werkt in sommige mensen wel en in andere niet. We weten niet waarom. Nieuw onderzoek biedt hierin meer inzicht.

Elk jaar overlijden zo’n 400.000 mensen aan malaria, vooral kinderen jonger dan 5 jaar. Dit is veel meer dan het aantal mensen dat momenteel aan het coronavirus is overleden. Daarom wordt ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen malaria.

Malariavaccins - wisselende resultaten

Het meest vergevorderde vaccin tegen malaria beschermt ongeveer een derde van de bevolking. Inmiddels kennen we ook andere mogelijke vaccins, die in experimentele settings een betere bescherming bieden. Of deze nieuwe vaccins uiteindelijk in gebieden met malaria ook zo’n goede bescherming geven, moet nog worden onderzocht.

Malariavaccins - bij wie werken ze?

Hoe komt het nu dat de ene persoon wel en de andere niet door vaccinatie beschermd kan worden? En kunnen we dit voorspellen? Als we hier meer over weten dan kunnen we hierop inspelen met verbeterde vaccins/vaccinatie schema’s. Belangrijke vragen dus en daarom gingen wetenschappers uit Europa en Afrika samen op zoek naar de antwoorden. Ook BPRC-onderzoekers werkten aan dit onderzoek mee.

Activiteit van witte bloedcellen

Om het antwoord te vinden bestudeerden ze de activiteiten van witte bloedcellen. Met behulp van deze cellen kan het lichaam zich wapenen tegen indringers, zoals de malariaparasiet. Ze vergeleken de activiteiten van de cellen van mensen die beschermd waren door vaccinatie met die van personen die niet beschermd waren.

Bescherming voorspeld

Na flink wat computerrekenwerk ontdekten ze een patroon. Cellen van beschermde mensen bleken op specifieke onderdelen een andere activiteit te vertonen dan cellen van onbeschermde mensen. Zelfs vóór vaccinatie waren er al verschillen te zien op basis waarvan bescherming door vaccinatie te voorspellen was.

Hoe kunnen we vaccins verbeteren

Als dit klopt, dan weten we dus welke reactie nodig is voor een vaccin om bescherming te geven en bij wie dit kan gaan werken. Nieuwe vaccinstrategieën moeten er dan op gericht zijn om dit type van activiteit op te wekken. Wel moet eerst uitvoeriger worden getest of dit voorspellende model klopt.

Bovenstaand onderzoek is gepubliceerd in het vooraanstaande blad Science Translational Medicine.