Lichtpuntje in symptoombestrijding Parkinson

05 Feb 2019 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Parkinson genezen kan nog niet. Wel kunnen we de symptomen zoveel mogelijk bestrijden. In dat licht hebben BPRC-onderzoekers een interessante ontdekking gedaan tijdens een apenstudie. Dit onderzoek biedt nieuwe mogelijkheden voor therapieën die de kwaliteit van leven van Parkinsonpatiënten kunnen vergroten.

De ziekte van Parkinson is een aandoening van de hersenen. Bepaalde hersencellen sterven af, zodat de patiënt minder dopamine aanmaakt. Terwijl deze stof zo belangrijk is om soepel te kunnen bewegen en bewegingen onder controle te houden.

Het nieuwe inzicht van onze onderzoekers heeft alles te maken met een onderdeel van het brein, de rode kern genoemd. Deze rode kern lijkt in apen en mensen de ziekte van Parkinson te kunnen verlichten.

Wat de rode kern regelt

In dieren die op vier poten lopen, zorgt de rode kern voor het aansturen van bewegingen. In de mens is dat anders geregeld. Bij kruipende baby’s zorgt de rode kern eerst ook nog voor beweging, maar daarna nemen andere delen van de hersenen de besturing over. In die wetenschap is het opvallend dat de rode kern bij Parkinsonpatiënten vergroot blijkt te zijn in vergelijking met niet-patiënten. Vermoedelijk omdat de rode kern opnieuw is geactiveerd en probeert te compenseren voor de delen van de hersenen die niet goed meer werken. Onze onderzoekers hebben bekeken of hetzelfde gebeurde in de hersenen van apenmodellen voor de ziekte van Parkinson.

Grotere kern, minder Parkinson-symptomen

En wat bleek? Dieren met een grotere rode kern lieten minder Parkinson-symptomen zien dan dieren met een kleinere rode kern. En door hersenstimulatie - een methode om de symptomen van Parkinson te verlichten - bleek de rode kern nog verder te vergroten! Overigens richtte het onderzoek zich op een deel van de rode kern die voornamelijk voorkomt bij mens en aap. Bij viervoeters is een ander deel van de rode kern actief. Opvallend is trouwens dat viervoeters spontaan kunnen genezen van de symptomen van Parkinson. Nog een aanwijzing dat de rode kern heel belangrijk kan zijn.

De belangrijkste conclusie: bepaalde delen van de hersenen kunnen de gevolgen van schade elders in de hersenen (deels) compenseren. Benieuwd naar de details? Lees hier het complete apenonderzoek.