Een online cursus die alle aspecten op dit gebied behandelt
Een vaccin is één van de meest effectieve manieren om vroegtijdig overlijden te voorkomen. Ze bieden bescherming tegen infectieziektes en kunnen zelfs ziektes uitroeien. De huidige vaccins zijn betrouwbaar, maar er zijn nog veel uitdagingen.
Zo heeft niet iedereen toegang tot vaccins. Wereldwijd zijn er bijna 20 miljoen kinderen die niet gevaccineerd worden omdat de huidige vaccins gekoeld moeten worden tijdens transport. Daarnaast wordt de wereld bedreigd door nieuwe ziektes waarvoor nog geen vaccins bestaan.
Een nieuw vaccin tijdperk
Om deze uitdagingen aan te gaan zijn nieuwe technologieën nodig. Wetenschappers van KU Leuven werken aan zo’n nieuw vaccin-concept, met het zogenaamde PLLAV platform. Eén van de vaccins die zij met dit platform ontwikkelen moet bescherming gaan bieden tegen zowel het gelekoortsvirus als het rabiësvirus (hondsdolheid). De eerste resultaten in knaagdieren zijn veelbelovend. Maar omdat knaagdieren anders reageren op vaccins dan mensen is meer onderzoek nodig. Dankzij een langdurige samenwerking (EU H2020 RABYD-VAX project) onderzoeken we deze techniek nu ook in onze apen.
Open online course vaccinologie
Als onderdeel van het RABYD-VAX project is ook een online cursus over vaccinologie samengesteld. In de MOOC (massive open online course) leggen vooraanstaande wetenschappers vanuit de hele wereld uit hoe vaccines werken, wat de grootste uitdagingen voor de toekomst zijn, en dragen zij mogelijke oplossingen aan om deze uitdagingen te overwinnen. De online cursus is voor iedereen toegankelijk.
Inschrijven kan hier.