Nieuw spoor ontdekt in malariaonderzoek

23 May 2019 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Samen met onderzoekers uit de VS heeft BPRC een belangrijke ontdekking gedaan in de zoektocht naar nieuwe behandelingen tegen malaria. Ze hebben een eiwit gevonden dat belangrijk is voor de groei van malariaparasieten, wat nieuwe mogelijkheden biedt om testen te ontwikkelen voor geneesmiddelenonderzoek.

Een van de belangrijke malariaparasieten die mensen infecteert, kan ‘slapend’ aanwezig blijven in de lever. Op elk moment kan die parasiet ontwaken en ziekte veroorzaken. Er zijn dringend medicijnen nodig om deze nare vorm van malaria te behandelen, maar het is heel moeilijk deze slecht bereikbare parasiet te onderzoeken. En daarom weten we nog steeds heel weinig over deze parasietvorm.

Bijzonder eiwit op het spoor

Wat we (onder andere) wel weten: de slapende parasietvorm komt alleen voor in apen- en mensenmalaria. Daarom gebruiken we bij BPRC de apenparasiet als model. En met resultaat! Eerder ontrafelden we de genetische eigenschappen van de parasiet (Na dertig jaar nieuwe stap in malariaonderzoek en Slapende malariaparasieten minder actief naarmate ze ouder zijn). En nu zijn we – na het spitten in een enorme berg informatie - samen met onderzoekers uit de VS een bijzonder eiwit op het spoor gekomen.

Nieuwe mogelijkheden voor testen

Bijzonder, omdat blijkt dat dit eiwit in de parasiet wordt geproduceerd op het moment dat de parasiet gaat groeien. In de slapende vormen zien we dat niet. En zo kunnen we een goed onderscheid maken tussen slapende en groeiende parasieten. Zodat we nog beter kunnen zien welke parasieten echt slapen en welke groeien. Dat is belangrijk, omdat we in staat willen zijn om precies te bepalen of een geneesmiddel wel of niet actief is tegen de slapende parasiet. En zo ontstaan nieuwe mogelijkheden om testen te ontwikkelen voor geneesmiddelenonderzoek.

Dankzij dit soort ontdekkingen komen we steeds een kleine stap verder in de zoektocht naar een geneesmiddel tegen deze parasietvorm!

Dit onderzoek kunt u hier online lezen.