Onderzoekers van BPRC hebben een snelle en effectieve methode toegepast om de code van het zogeheten `KIR-systeem` te kunnen kraken. Een belangrijke mijlpaal in de ontdekkingstocht naar de werking van belangrijke processen in ons lichaam.
Dankzij de nieuwe kennis hopen we meer te kunnen begrijpen van ziektes waarop het KIR-systeem van invloed is. (De afkorting KIR staat voor ‘killer-cell Ig-like receptors’.) Het KIR-systeem komt onder meer voor in apen en mensen, maar niet in dezelfde hoedanigheid in knaagdieren.
Het leger staat klaar
KIR-eiwitten spelen een grote rol in ons immuunsysteem, dat we ook wel ‘het leger van ons lichaam’ noemen. Dit leger staat paraat voor het aanvallen en elimineren van ongewenste elementen. Waarbij het wel cruciaal is dat dit leger onderscheid maakt tussen ‘eigen’ (cellen van het eigen lichaam) en ‘niet-eigen’ (bijvoorbeeld ziekteverwekkers). Het is tenslotte niet de bedoeling dat de aanval zicht richt op het eigen lichaam, of een ongeboren kind. Om dat onderscheid te kunnen maken, beschikt het lichaam over een zeer complex systeem van eiwitten.
Ingewikkelde familie
Die eiwitten kunnen interacties met elkaar aangaan om het sein tot aanval te geven, of juist om geen actie te ondernemen. KIR-eiwitten hebben een belangrijke functie bij deze interactie. Voor wetenschappers is het alleen erg moeilijk om de dna-codes (genen) voor alle onderdelen van deze KIR-familie goed in kaart te brengen. Die genen bestaan namelijk niet alleen in verschillende aantallen, maar er blijken ook vele vormen van deze genen voor te komen. Een ingewikkelde familie dus. Maar we zijn weer een stap dichter bij het kraken van de codes.
Nieuwe codes ontdekt
BPRC-onderzoekers hebben onlangs een nieuwe technologie toegepast op resusapen, bij wie het KIR-systeem ook erg complex is. Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk sneller en nauwkeuriger dan ooit deze complexe codes te ontcijferen. Met als resultaat dat de onderzoekers niet eerder gevonden KIR-codes hebben ontdekt. Wat aantoont hoe dynamisch het systeem is, zoals u kunt lezen in dit wetenschappelijke artikel in the Journal of Immunology.
Deze nieuwe informatie helpt ons meer te begrijpen over ziektes waarop het KIR- systeem van invloed is. Tegelijkertijd hopen we hierdoor meer inzicht te krijgen in de reactie van het immuunsysteem op transplantatie en bij de voortplanting.