Nieuwe vaccins tegen het Rift Valley Fever Virus getest in marmoset-apen

14 Jun 2022 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Sinds de komst van het coronavirus is het wel weer duidelijk geworden hoe groot de impact van een virus kan zijn op de mensheid. Helaas bestaan er ook veel andere virussen die voor problemen kunnen zorgen in mens en dier. Een voorbeeld is het Rift Valley Fever Virus (RVFV), dat vooral in herkauwers voor problemen zorgt. Helaas kan dit virus ook in mensen ziekte veroorzaken.

Het RVFV komt vooral veel voor in Afrika, waar het voor ziekte zorgt in onder andere schapen, geiten en vee. De ziekte kan fataal zijn, vooral in jonge dieren en leidt vaak tot vroegtijdige abortus bij zwangere dieren. In mensen is de ziekte vaak mild, maar kan soms leiden tot ernstige ziektebeelden, zoals netvliesbeschadigingen en verminderd gezichtsvermogen, neurologische aandoeningen, koorts, inwendige bloedingen, leverbeschadiging, met een mogelijke overlijdensgraad van 0,5-3%. Er zijn momenteel geen therapieën of vaccins beschikbaar om ziekte, veroorzaakt door RVFV, tegen te gaan,. Bovendien is het een van de ziekteverwekkers waarvan wordt gedacht dat deze mogelijk ooit een pandemie kan veroorzaken. Genoeg redenen dus om onderzoek te doen aan dit virus.

Verzwakt virus als vaccin

Door de Universiteit van Wageningen werden twee innovatieve kandidaat-vaccins ontwikkeld: een dat alleen werkzaam is tegen het virus dat Rift Valley Fever veroorzaakt in vee, en een ander dat werkzaam is tegen het RVFV dat in mensen schade kan veroorzaken. Beide vaccins bestaan uit een verzwakte vorm van het virus zelf. Hoewel dit soort vaccins vaak goed werken, bestaat altijd de zorg dat de verzwakte vorm van de ziekteverwekker waaruit het vaccin bestaat, zelf ziekte kan veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk om de veiligheid grondig te testen.

Veiligheid en werkzaamheid getest in marmoset-apen

Eerdere studies in knaagdieren en herkauwers lieten zien dat de veiligheid van de vaccins in orde was. Maar is dit ook in mensen het geval? Marmoset-apen zijn meer verwant aan de mens en behoorlijk vatbaar voor het RVFV. Daarom testten we of de kandidaatvaccins voor problemen zou zorgen. Gelukkig bleek dit niet het geval. Bovendien induceerden de vaccins een sterke immuunrespons tegen het virus. Deze bemoedigende resultaten die een basis vormen voor verdere ontwikkeling van deze vaccins zijn gepubliceerd in het blad ‘NPJ Vaccins’.