Onderzoeksgebouw vernoemd naar Jon van Rood

06 Jul 2018 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

BPRC eert pionier in transplantatiegeneeskunde

Op maandag 25 juni is het onderzoeksgebouw van BPRC vernoemd naar een van de belangrijkste Nederlandse onderzoekers na de Tweede Wereldoorlog: Jon van Rood (1926-2017). In het bijzijn van zijn weduwe onthulde de directie van BPRC een plaquette met zijn naam, een foto en toelichtende tekst.

Jon van Rood was een pionier en een gezichtsbepalende wetenschapper in de transplantatiegeneeskunde. Zo stond hij aan de basis van de ontdekking van het ‘Human Leukocyte Antigen’ (HLA)-systeem, dat belangrijk is bij het bepalen of iemand een donor of ontvanger kan zijn voor een orgaan van een ander. Die kennis paste hij vervolgens toe bij de introductie van succesvolle transplantatieprotocollen in de kliniek én door het oprichten van diverse stichtingen (waaronder ‘Eurotransplant’ en een stamceldonorbank) met als gemeenschappelijke doel de kans op een geschikte donor zo groot mogelijk te maken. Voor dit baanbrekende werk ontving hij veel internationale erkenningen en prijzen.

Onuitwisbare bijdrage aan ontwikkeling BPRC

“Jon van Rood heeft een onuitwisbare bijdrage geleverd aan de wetenschappelijke en maatschappelijke positio­nering van BPRC”, licht directeur Ronald Bontrop toe. “Eerst als onderzoeker, later als lid van de Wetenschappelijk Adviesraad en van de Raad van Toezicht. Een aantal van de beenmerg- en orgaantransplantatieprotocollen die nu succesvol worden toegepast in de kliniek, zijn mede ontwikkeld op dit terrein in Rijswijk. De naam Jon van Rood is onlosmakelijk met ons verbonden. De vernoeming van dit gebouw is een eerbetoon aan een groot wetenschapper en bovenal aan een arts die het belang van de patiënt altijd op uitmuntende wijze heeft gediend.”