Slangen bij BPRC… van de Gezamenlijke Brandweer!

23 Nov 2018 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Apen houden van springen, spelen, slingeren én chillen. Dat is hun natuurlijke gedrag, waar ze ook wonen. Vanuit die gedachte is het heel belangrijk hun leefomgeving te verrijken met speelmateriaal, zoals ballen, glijbanen en brandweerslangen. Soms héél grote brandweerslangen.

“Wat een gigantische haspels, hè?”, zegt dierverzorgster Marit, als ze de foto’s laat zien die zijn gemaakt bij het afleveren. “Na het afrollen had ik drie dagen spierpijn, haha.”

promo_pompoen.jpg

Brandslangen voor grote tankers

De leverancier van deze welkome verrijking was de Gezamenlijke Brandweer, een samenwerkingsverband tussen ongeveer zestig bedrijven in het haven- en industriegebied van Rotterdam en de gemeente Rotterdam. De brandslangen deden dienst bij het blussen van grote tankers, tot ze werden afgekeurd. “Ze hebben nieuwe brandslangen gekocht en de oude aan ons gedoneerd. En daar zijn we hartstikke blij mee!”

De Gezamenlijke Brandweer had maar liefst veertien van deze brandslangen in de aanbieding, van 220 meter elk! “Die mochten we allemaal hebben, maar dat was iets teveel van het goede. Twee van die rollen waren voor ons genoeg. Die zijn ze komen brengen, heel aardig. Want ja, die stop je ook niet zomaar in de achterbak van je auto.”

Hangmatten en loopbruggen

Van deze zware, grote brandslangen kunnen Marit en haar collega’s leuke dingen maken. “We krijgen regelmatig materiaal van deze organisatie, maar nog nooit zulke brede slangen. Van normale brandslangen kunnen we allerlei dingen vouwen, bijvoorbeeld om voerpuzzels te maken. Deze enorme exemplaren kunnen we in de buitenverblijven aan de bovenkant ophangen, als hangmatten en loopbruggen. Ook kunnen ze eraan slingeren en zelfs verstoppertje spelen, wat altijd leuk is voor de interactie tussen de apen.”

Pompoenen

De Gezamenlijke Brandweer doneert regelmatig aan BPRC. Verder zijn het vooral medewerkers die spullen verzamelen en meenemen, zoals tennisballen, kastanjes, dennenappels en eierdozen. “Soms krijgen we ook andere materialen aangeboden. Zo hebben we na Halloween weer een flinke lading pompoenen opgehaald bij ‘Elsje Fiederelsje’. Dit bedrijf kweekt op grote schaal pompoenen. Niet alleen om te verkopen, maar ook om mensen te leren bijzondere creaties daarvan te maken. Voor apen zijn pompoenen prachtig speelmateriaal, dat ze niet makkelijk kapot krijgen. En ze vinden de pitjes heel lekker. Pompoenen geven zo echt een extra dimensie aan het normale foerageergedrag.”

promo_pompoen.jpg

Tot slot roepen Marit en haar collega’s sportclubs, brandweer, gemeenten, bedrijven en dierenbeschermingsverenigingen op om spullen voor de apen te doneren. “Dit is een van de manieren om het leven van onze dieren zo aangenaam mogelijk te maken.”