Testen, testen, testen plus goed koloniemanagement leidt tot gezondere fokkolonies

30 Oct 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

BPRC streeft al decennia naar virusvrije fokkolonies. En nu is het eindelijk zover. Dankzij heel veel testen en goed koloniemanagement zitten er geen dragers meer van SRV (simian retrovirus), STLV (simian-T-lymphotropic virus) of B-virus in de fokgroepen. We mogen hier gerust van een mijlpaal spreken want zoiets komt niet vanzelf.

Goed wetenschappelijk onderzoek vraagt om gezonde dieren. Onderliggende ziektes of infecties kunnen het afweersysteem beïnvloeden. Alleen daarom al werkt BPRC niet met apen uit wildvang (dit is overigens ook verboden bij wet), maar hebben we eigen fok- en gezondheidsprogramma’s. Ieder jaar ondergaan al onze apen een uitgebreide gezondheidscontrole door een van onze dierenartsen. Hierdoor weten we de hele medische achtergrond van al onze apen. De dierenartsen kijken niet alleen naar de algehele conditie van de aap, maar ook nemen ze bloedmonsters af.

Bloedonderzoek

De bloedmonsters gaan vervolgens naar ons eigen laboratorium voor onderzoek. De samenstelling van het bloed vertelt veel over de gezondheid. Sinds 1992 testen we het bloed ook op antistoffen tegen SRV (simian retrovirus), STLV (simian-T-lymphotropic virus) en B-virus. Deze virussen komen van nature voor in makaken maar veroorzaken soms milde ziekteverschijnselen. Bovendien hebben SRV en STLV een nadelig effect op het afweersysteem waardoor dieren minder geschikt zijn voor onderzoek naar bijvoorbeeld experimentele vaccins of medicijnen.

Apenvirussen

Mensen hebben wel eens last van een koortslip. Dit wordt veroorzaakt door een vrij onschuldig herpesvirus. Apen hebben hun eigen koortslipvirus, het B-virus. Op zich geen probleem, ware het niet dat dit apenvirus gevaarlijk kan zijn voor mensen. Apen met antistoffen voor het B-virus zijn drager van het B-virus. Dierverzorgers hebben dagelijks contact met hun dieren. Dragers van het B-virus kunnen het virus dus op enig moment overdragen aan dierverzorgers met alle gevolgen van dien.

Groepshuisvesting

Virussen zijn overdraagbaar, ook van aap op aap. Virusvrije fokkolonies zijn daarom lastig te verwezenlijken in combinatie met groepshuisvesting. Apen komen voortdurend met elkaar in aanraking en dragen de virussen aan elkaar over. Maar de aanhouder wint. Dankzij de selectie van virusvrije dieren voor het opzetten van virusvrije fokgroepen hebben we nu volledig virusvrije fokkolonies van de makaken.

Meer weten over BPRC en huisvesting van onze apen. Kijk dan hier.