TOP!

08 Feb 2019 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

BPRC ontvangt extra geld voor onderzoek naar malaria. De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMW) gunt ons deze zogeheten TOP-subsidie. ZonMW ziet dit instrument als dé innovatiemotor voor de langere termijn.

BPRC is de organisatie achter een van de 11 ‘excellente onderzoeksgroepen’ die financiering ontvangen. Met deze subsidie kunnen we onderzoekslijnen vernieuwen en nieuwe samenwerkingen aangaan.

Slapende malariaparasieten onder de loep

Het malaria-onderzoek, in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen, is gericht op slapende malariaparasieten in de lever. Die kunnen meerdere ziekte-episodes bij patiënten veroorzaken, zonder dat die patiënten opnieuw besmet worden door een malariamug. Bovendien zijn deze parasietvormen ongevoelig voor vrijwel alle bestaande malaria-geneesmiddelen.

Onderzoek in nieuwe kweeksystemen

Het onderzoek vindt grotendeels plaats in nieuwe kweeksystemen. Onderzoeksobject is de malariaparasiet die zowel mensen als apen besmet. De vergaarde kennis over het slaapmechanisme van deze parasiet komt van pas bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen.