Langdurige uitscheiding van infectieus SARS-CoV-2 in ontlasting resusaap

29 Jan 2025 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

We weten dat SARS-CoV-2 zich voornamelijk nestelt in de luchtwegen maar inmiddels wordt ook duidelijk dat andere organen, zoals de hersenen en darmen, betrokken kunnen zijn bij een infectie. Bij ernstig zieke patiënten is het virus regelmatig in de darmen aangetroffen maar de exacte oorzaak en gevolgen hiervan blijven onduidelijk.

In een recente studie tonen wij aan dat SARS-CoV-2 ook langdurig actief kan zijn in de darmen van resusapen en dat actieve virusdeeltjes terug te vinden zijn in de ontlasting.

Meer dan drie weken besmettelijk virus in ontlasting

Onderzoekers van BPRC hebben vastgesteld dat SARS-CoV-2 meer dan 21 dagen na infectie besmettelijk blijft in de ontlasting van een geïnfecteerde resusaap. Dit is een belangrijke ontdekking, omdat het aantoont dat het virus in staat is om zich langdurig in de darmen te handhaven. Bovendien kan ontlasting een rol spelen bij virusoverdracht, dat benadrukt hoe belangrijk het is om ook poepmonsters te monitoren bij de bestrijding van COVID-19.

Darmontsteking na infectie

Naast de virusuitscheiding zagen we ook een verhoogd glucosemetabolisme (omzetting van suiker tot brandstof voor het lichaam) in de darmen dat duidt op verhoogde activiteit van het immuunsysteem. Bij histologisch onderzoek stelden we een ontsteking van het ileum vast. Deze ontsteking in het darmweefsel suggereert dat de darmen een belangrijke rol kunnen spelen in het ziektebeeld van COVID-19. Dit sluit aan bij eerdere observaties bij mensen met COVID-19 die kampten met symptomen zoals diarree en buikpijn.

Resusapen blijven een belangrijk model

Verder onderzoek is nodig om de exacte rol van darmontsteking bij de ernst van COVID-19 te ontrafelen en om de mogelijke rol van ontlasting aan virusverspreiding in kaart te brengen. Met deze inzichten dragen resusapen opnieuw bij aan een beter begrip van COVID-19 en helpen ze ons een stap dichter bij meer gerichte behandelingsstrategieën en preventieve maatregelen te komen.

Lees hier de publicatie.