Wereld vaccinatieweek

23 Apr 2021 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Van 24 tot 30 april is het ‘World immunization week’. Met de slogan ‘vaccins brengen ons dichter tot elkaar’ vraagt de WHO aandacht voor vaccinaties.

In Nederland is het goed geregeld. Dankzij het Rijksvaccinatieprogramma hebben alle kinderen recht op de best mogelijke bescherming tegen twaalf verschillende infectieziekten. Hierdoor is de ziektelast door bijvoorbeeld mazelen, kinkhoest, tetanus en meningokokken, erg laag.
Dat is niet overal zo. In minder rijke landen loopt de vaccinatiegraad nog erg achter. De WHO werkt samen met landen en partners om dit te verbeteren.

Malaria

Bovendien heersen er in tropische gebieden ziektes waarvoor nog geen volledig effectieve vaccins bestaan. Deze ziektes maken jaarlijks nog veel slachtoffers. Zo overleden in 2019 409.000 mensen aan malaria. Met man en macht wordt al jarenlang gewerkt om hiertegen een vaccin te ontwikkelen. Inmiddels bestaat er een vaccin dat deels bescherming biedt. Een stap in de goede richting, maar nog niet de eindoplossing.

COVID-19

Daarnaast zorgt de COVID-19 pandemie voor een nieuwe uitdaging. Terwijl rijke landen hun best doen om de beschikbare vaccins zo eerlijk en efficiënt mogelijk in te zetten, zitten de meeste arme landen nog steeds zonder COVID-vaccins.

COVAX programma

Een wereldwijde crisis vraagt om een wereldwijde aanpak. De pandemie écht indammen kan alleen als iedereen toegang heeft tot COVID-vaccins. Tweederde van de beschikbare COVID-vaccins is momenteel in handen van de tien rijkste landen. Het COVAX programma probeert hier verandering in te brengen.