Experts hadden al langer het vermoeden maar nu is het zeker. Het westnijlvirus heeft Nederland bereikt. Het RIVM meldt dat in de regio Utrecht een grasmus is aangetroffen met het westnijlvirus.
Net als covid-19 is het is een zoönose. In dit geval een vogelvirus dat kan overspringen naar sommige zoogdieren, waaronder paarden en mensen. Anders dan covid-19 gaat het westnijlvirus niet via kleine hoest- of niesdruppeltjes maar via muggen.
Hollandse kwakkelzomers
Het westnijlvirus is vooral berucht om zijn snelle verspreiding. Toen het in 1999 via de New Yorkse haven in de Verenigde Staten terecht kwam, verspreidde het zich binnen tien jaar over zowel Noord- als Zuid-Amerika. Ook in Europa is het virus aan een opmars bezig. Vanuit het zuiden en oosten komt het steeds dichterbij. Onderzoekers uit Wageningen lieten eerder al zien dat Nederlandse steekmuggen het westnijlvirus kunnen overdragen maar dat de temperatuur van de typisch Hollandse kwakkelzomers een belangrijke beperkende factor was. Mogelijk heeft de lange periode van warm weer vorige maand een rol gespeeld.
Westnijlkoorts
We hoeven ons op dit moment nog geen zorgen te maken, want meestal gaat een westnijlvirusinfectie ongemerkt voorbij. Ongeveer een op de vijf mensen heeft milde klachten die lijken op de griep. Dit heet westnijlkoorts. In uitzonderlijke gevallen kan het virus in de hersenen terecht komen en krijgt de patiënt neurologische klachten.
Geen medicijn
Er is nog geen medicijn of behandeling tegen westnijlkoorts of tegen de neurologische klachten die worden veroorzaakt door het westnijlvirus. Voor paarden is er een vaccin en aan een vaccin voor mensen wordt gewerkt.
Lees hier meer over ons onderzoek naar het westnijlvirusvaccin.
Foto: R.Bontrop