Zoeken naar alternatieven voor dierproeven

11 Dec 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Op zoek gaan naar alternatieven voor de dierproeven die we doen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Deels zijn we hier al druk mee bezig, maar toch rijzen er ook vragen: kunnen we alles wat we willen onderzoeken geheel in een kweekschaaltje nabootsen? Wat is er tegenwoordig eigenlijk mogelijk?

Om nog meer antwoorden te vinden op deze vragen deden we mee aan de Helpathon. Tijdens deze Helpathon bespraken we met externe experts de mogelijkheden en ‘onmogelijkheden’ van de kweeksystemen die momenteel beschikbaar zijn. Experts met heel verschillende achtergronden en inzichten.

Hulp van buiten

‘Tunnelvisie’ is nooit goed. Niet in de wetenschap en ook niet in de zoektocht naar alternatieven. Daarom was het goed om onze vraagstellingen voor te leggen aan de diverse experts. Een impressie van deze Helpathon is hier te zien.

Hoe verder?

Houdt het hiermee op? Nee, zeker niet. We zijn in contact gekomen met onderzoekers die ons hiermee verder kunnen helpen. Samen met die onderzoekers hopen we systemen te ontwikkelen die het meer en meer mogelijk maken om dierproeven te vervangen. In hoeverre we erin slagen de dierproeven helemaal overbodig te maken is de vraag. De tijd zal het leren. Maar deze Helpathon geeft in elk geval vernieuwde inzichten en energie om door te gaan op de weg die we al gingen op zoek naar alternatieven voor dierproeven.