Afgelopen zaterdag organiseerden we een familiedag. Bijna 200 familieleden en vrienden van collega's kwamen een kijkje nemen achter de schermen bij BPRC.
In een ochtend- en een middagsessie leidden we de bezoekers in subgroepjes rond en informeerden we ze over wat er bij BPRC allemaal gebeurt, hoe dit gebeurt en waarom.
Lezing over dierenwelzijn van proefdieren
We begonnen de dag met twee lezingen. Tijdens de eerste lezing introduceerde Jan BPRC. Hij vertelde onder meer waarom we nog steeds onderzoek met apen moeten doen. Hoe onze apen leven, en wat we er allemaal aan doen om het de apen zo goed mogelijk naar hun zin te maken. Met behulp van filmpjes liet hij zien dat we dieren spelenderwijs trainen om vrijwillig mee te werken aan onderzoek. Bijvoorbeeld door ze te leren om op een wattenstaafje te zuigen, in ruil voor een lekker snoepje. Het speeksel in het wattenstaafje kunnen we dan onderzoeken in het laboratorium zonder dat de dieren hiervoor onder narcose moeten.
Tuberculose-onderzoek
De tweede lezing gaf een bijzonder inkijkje in ons tuberculose-onderzoek. Een van onze wetenschappelijk onderzoekers legde uit hoe de PET/CT scan werkt en hoe we die inzetten tijdens het tuberculose-onderzoek. Ze liet zien dat we met PET/CT een beter beeld krijgen van de vroege ziekteverschijnselen van tuberculose en dat we daardoor het ongerief voor onze dieren tijdens het onderzoek nog verder kunnen verminderen.
Rondleiding
In het wild zijn apen de hele dag bezig om voedsel te zoeken. Bij BPRC hoeft dat niet want daar krijgen ze elke dag genoeg gezond eten. Maar we willen niet dat onze apen zich gaan vervelen. Daarom verstoppen we iedere dag lekkere dingen voor ze. Eindelijk kon iedereen met eigen ogen zien waarvoor zij toiletpapierrolletjes, lege petflesjes en mueslidozen sparen, en hoe onze collega’s in de keuken die dingen omtoveren tot zogenaamde voedselpuzzels. De rondleiding ging verder langs de operatiekamer en het laboratorium. En natuurlijk was nog er genoeg tijd om aapjes te kijken.