Parkinson patiënten bezoeken Biomedical Primate Research Centre

19 Jul 2024 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Op donderdag 27 juni bezochten verschillende Parkinson patiënten en hun begeleiders het BPRC voor presentaties, een rondleiding en praktische demonstraties. Dit bezoek werd georganiseerd in het kader van de Open Week 2024 voor instellingen die het Nederlands Transparantieakkoord voor proefdieronderzoek hebben ondertekend en het ‘Patient Discovery project’ van de European Animal Research Association.

Na een korte kennismaking onder het genot van een kopje koffie, leerden de aanwezigen meer over het BPRC in het algemeen, en hoe we ervoor zorgen dat onze apen op een goede en meelevende manier worden verzorgd, waarbij strikte ethische normen worden gevolgd. Hierop volgden presentaties over onderzoek op het BPRC naar hersenen en hersenziekten, zoals de ziekte van Parkinson. Bij dit onderzoek zijn niet alleen apen betrokken, maar er wordt ook veel onderzoek gedaan met weefsels uit onze biobank en proefdiervrije methoden, zoals geavanceerde celkweekmodellen.

Na een informatieve theoretische ochtend en een informeel gesprek tijdens de lunch, kreeg de groep een rondleiding over het terrein met de verblijven. Het was een warme dag, dus veel apen lieten zich buiten zien. Terug in het onderzoeksgebouw werd een demonstratie gegeven om te laten zien en te ervaren hoe apen worden getraind voor verschillende taken. De laatste demonstratie was een bezoek aan de laboratoria om hersenen te bestuderen en met eigen ogen te zien hoe sommige technieken, die tijdens de presentaties werden besproken, in een praktische omgeving worden toegepast.

Zowel de deelnemers als de betrokken BPRC onderzoekers keken terug op een positieve ervaring waarin ze veel van elkaar hebben geleerd. Hoewel sommige deelnemers aanvankelijk onzeker waren over apenonderzoek en wat ze zouden gaan zien, vertrokken ze met een uiterst positief gevoel over hoe en waarom deze dierstudies worden uitgevoerd.

Dit positieve evenement laat zien hoe belangrijk het is om mensen met verschillende aandoeningen te betrekken bij de wetenschap achter hun aandoening en de rol die dierproeven hierbij kunnen spelen.

Meer informatie