BPRC’s nieuwe directeur Merel Langelaar in gesprek met Trouw

10 Dec 2024 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

Foto: Stephanie Broekarts

Maandag 9 december 2024 verscheen een interview met Merel Langelaar in Trouw. Hierin is te lezen hoe onze kersverse directeur kijkt naar diverse onderwerpen, zoals nut en noodzaak van BPRC’s werk met apen, het politieke draagvlak en de emoties rondom het onderzoek.

Merel is sinds 1 december 2024 directeur bij BPRC. Ze heeft een achtergrond als dierenarts en begrijpt als geen ander dat proeven met apen grote morele overwegingen met zich meebrengen.

Selectieve verontwaardiging

Onderzoek met dieren, en met apen in het bijzonder, ligt gevoelig. Langelaar verbaast zich erover dat debatten over dierproeven gedomineerd worden door onderzoek met apen, terwijl apen maar een heel klein deel uitmaken van het totaal aantal dierproeven. In 2022 zijn er 492.380 dierproeven uitgevoerd, waarvan 180 met apen (0,04%, bron: NVWA).

De apen bij BPRC hebben ruime en rustige verblijven, met alle gelegenheid om te spelen. Families blijven bij elkaar in grote binnen- en buitenruimtes. BPRC heeft speciaal hiervoor een koloniemanager in dienst. Het onderzoek bij BPRC gebeurt uitermate zorgvuldig, met hoge welzijnsstandaarden.

Trots

Merel is trots dat ze bij BPRC kan bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van mens en dier. Naast onderzoek naar diverse ziektes die de gezondheid bedreigen, wordt er ook onderzoek gedaan naar het gedrag van de apen en naar diergeneeskunde. Beide onderzoeksgebieden dragen direct bij aan het welzijn van de apen bij BPRC, maar ook elders.

Merel vertelde verder dat wetenschap geen puzzel is die je zomaar legt. Studies zijn erg complex en duren vaak lang. Het feit dat resultaten, zoals concrete en tastbare producten als een medicijn, soms lang op zich laten wachten, is vaak een punt van kritiek in de samenleving. Een van onze collega’s op het lab vertelde dat ze twintig jaar geleden meewerkte aan een onderzoek naar orgaantransplantatie. Dankzij dit langdurige onderzoek is er nu medicatie beschikbaar die ervoor zorgt dat transplantaties bij mensen vaker succesvol zijn.

Het artikel in Trouw is hier te lezen.